zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Щастието: 6 мита и истината зад тяхЩастието: 6 мита и истината зад тях

(фото - sxc.hu)

здраве.bg

... ни ръце. А колкото продължително ще е това усещане, зависи най-вече от това какво правим и мислим. А в основата си човек има повече контрол над мислите и действията си, отколкото над обстоятелствата в живота.

Щастието не е вид емоционалната финална лента в надпреварата с живота. То е процес и ресурс, както казват психолозите. Купища данни сочат, че когато хората са по-щастливи, те стават и по-здрави, любознателни и креативни, отварят се към другите, искат да помагат и да опитат нещо ново. Щастието не е полет на въображението, а нещо полезно - в дългосрочен план, защото придава смисъл на живота.

В психологическата терминология това се обозначава като разширената и развиваща се теория на позитивните емоции. Резултатите от проведени изследвания показват, че позитивните емоции повишават издръжливостта, уменията за определяне на реалните възможности и избягването на неприятностите, както и удовлетвореността от живота.

Мит №3: Винаги можем да се адаптираме към нивото на щастие

Хората наистина доста бързо се приспособяват към позитивните промени в живота. Всъщност точно адаптацията е едно от големите препятствия за това да се чувстваме по-щастливи. Дългоочакваният нов дом, новата кола, растежът в кариерата – всички те имат временно положително влияние, но доста бързо се превръщат във фон.

Причината е, че сме свикнали да обръщаме повече внимание на новото. За някогашния човек новото е било сигнал – за опасност или за възможност – за нов партньор или храна например. Днес ние сме свикнали с бързите контрасти, а не с еднообразието. Но това означава и че лесно се адаптираме към позитивните преживявания, които ни се случват, и... ги забравяме.

Човек може да осуети такава адаптация, най-малкото да я забави или да й попречи чрез активен подход в мисленето и поведението си. Ако например сте привикнали с някоя красива гледка, опитвайте се всеки следващ път да я виждате сякаш през очите на друг човек. Може също така да използвате новото като предимство. Например...

 
 
Още по темите:
любопитно    психология    
 

more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.