zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Депресия или просто лошо настроение?Депресия или просто лошо настроение?

Деперсиите зачестяват през есента и зимата, когато слънчевата светлина е по-малко. (фото - sxc.hu)

здраве.bg

... терапия (прилагани по отделно или заедно) са ефективен начин за преодоляването й. Разбира се, няма кръвни изследвания за установяване на депресия - затова лекарите разчитат на пациентите да опишат своите симптоми: да кажат как се чувстват (както бихте го направили, ако изпитвате болки в стомаха например).

Антидепресантите облекчават депресията като влияят на химичния баланс в мозъка (най-вече на т.нар. невротрансмитери. Серотонинът и норепинефринът – основните сред тях осигуряват “чувството на радост” и затова повишаването на нивата им помага за подобряването на настроението).

Най-често предписваните антидепресанти:

Инхибитори на обратния захват на серотонин и норепинефрин (SSNRIs): Това е най-новия клас антидепресанти. Те повишават дейността на серотонина и норепинефрина в мозъка. За разлика от други антидепресанти, те могат да се предпишат веднага на пълна доза, за да се почувствате бързо по-добре. Честите странични ефекти включват отслабване на апетита и сексуалните функции, сънливост или безсъние.

Инхибитори на обратния захват на серототнин (SSRIs): Тези антидепресанти повишават само нивата на серотонин и се смята, че имат по-малко странични ефекти от другите: пресъхване на устата, гадене, нервност, инсомния, главоболие и сексуална дисфункция.

Трициклични: Както инхибиторите на обратния захват на серотонина и норепинефрина, тази по-стара група от медикаменти въздейства на нивата и на серотонина, и на норепинефрина. Тези медикаменти се дозират постепенно и затова отнема по-дълго време да облекчат депресията. Страничните ефекти са по-чести и тежки и включват пресъхнала уста, замъглено зрение, запек, затруднено уриниране, понижено мислене и отпадналост.

Вашият лекар може да ви препоръча и когнитивно-поведенческа терапия - в допълнение към предписаните медикаменти. Това осигурява подкрепа на пациента в промяната на начина на мислене и поведенията, които причиняват депресията. В една нормална сесия клиентът и терапевтът...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    психология    
 

more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.