zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

13 наистина супер-храни



13 наистина супер-храни

Една ябълка на ден държи доктора далеч от мен, вече се е превърнало в крилата фраза.

здраве.bg

... в източната медицина, гъбите имат силно влияние върху имунната система – особено видовете майтаке, шиитаке и рейш. Според нетрадиционната медицина от Далечния изток майтаке например намаляват риска от рак, вирусни инфекции, висок холестерол и високо кръвно налягане (и дори ги лекуват). Гъбите навсякъде в Азия се използват като допълнение към лечението на рака заради свойството им да противодействат на токсичните ефекти при едновременното прилагане на химиотерапията и облъчванията за стопяване на туморите. Японски изследователи са установили, че редовното консумиране на шиитаке намалява нивото на холестерола с до 45%.

Бадеми
Те са богати на фибри и мононенаситени мазнини, които понижават холестерола. Яденето на около 40 г ядки, най-вече бадеми, намалява наситените мазнини и холестерола и редуцира риска от сърдечни заболявания. И въпреки че бадемите са относително богати на мазнини и калории, изследванията показват, че всъщност те помагат за свалянето на килограмите - протеините, фибрите и мононенаситените мазнини по-бързо създават чувство за ситост и така предотвратяват преяждането.

Яйца
Те са безспорно най-добрия източник на протеини. Яйцата, надминават млякото, говеждото месо, суроватката и соята по качеството на протеините, които осигуряват. Освен че съдържат всичките 9 основни аминокиселини, яйцата са богати на хранителни вещества. И не пропускайте жълтъците! Хората ги избягват, защото се страхуват, че в противен случай холестеролът им ще се увеличи, но жълтъкът на яйцето съдържа холин, който предпазва сърдечната и мозъчната дейност и предотвратява натрупването на холестерол и мазнини в черния дроб.

Ленено семе
Богати на алфа-линоленова киселина - основната мазнина, която предотвратява възпаленията, ленените семена са се използвали от векове с медицинска цел. Днес е доказано, че те имат наистина удивителна хранителна стойност, много полезни протеини, огромни количества ненаситени мастни киселини и минерали като магнезий, калий и...

 
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    хранене и диети    aлтернативи    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.