zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да надхитрим грипа!



Да надхитрим грипа!

7 съвета, които може да са ви от полза.

здраве.bg

... тип лекарствени средства, които спират възпроизвеждането на грипния вирус, могат да бъдат от 70 до 90% ефективни за превенция от грипа – най-вече ако приемът им започне до 24 часа след първите симптоми.

И все пак - не изисквайте да ви бъдат непременно предписани превантивно антивирусни медикаменти - особено ако не попадате в група с висок риск от заразяване. Ако започнат да бъдат твърде широко прилагани, може да се развие резистентност към тях.

За всички останали – повечето лекари не биха ви изписали антивирусни средства, докато не проявите грипни симптоми, а може би дори и след това. Ако случаят ви е лек, нямате нужда да ги приемате - ще се възстановите почти толкова бързо и без тях.

4. Научете децата си да се мият добре

Не е изненадващо, че децата в училище са един от основните приносители на заразата и от свински грип. Според скорошно изследване на списание Science, именно учениците са причина за повечето предавания на вируса, като най-вероятните жертви, разбира се, са техните родители. Изчислено е, че ако едно дете прихване грипа, около 40 до 50% от неговото семейство е вероятно да развие клинични симптоми на заболяването.

Една от причините е, че децата не мият достатъчно често ръцете си. Например, само 50% от учениците в прогимназията и гимназията твърдят, че мият ръцете си след като са използвали тоалетната, камо ли пък преди да седнат да се хранят или след като са споделяли общи училищни консумативи с приятели. Не е нужно да превърнете децата си в невротици, но настоявайки за важността на миенето на ръцете, може да предпазите цялото си семейство.

Научете ги да измиват ръцете си със сапун и вода след използване на тоалетната, след кихане или кашляне и преди всяко ядене. Сложете им мокри кърпички на алкохолна основа в раниците например - това е добър заместител, ако не могат в момента да отидат до мивката. Ако децата правят групов проект и ползват общи материали, кажете им да се измият след това. И накрая – покажете им правилния начин...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.