zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да надхитрим грипа!



Да надхитрим грипа!

7 съвета, които може да са ви от полза.

здраве.bg

... за кихане – в носна кърпичка (в най-добрия случай) или в ръкава си – но не и в ръката.

5. Не си гризете ноктите

Ако го правите, на практика каните всеки вирус да ви зарази. Без значение колко сте стриктни относно миенето на ръцете. Тук идва мястото на правилото за избягване на ненужното докосване на лицето. Търкането на очите или хапането на кожичките около ноктите увеличава вероятността от зараза. Правейки това, Вие улеснявате маршрута на микробите до устата или носа, откъдето те могат лесно да проникнат в организма.

6. Пазете пространството около себе си чисто

Кога е бил последният път, когато сте избърсали бюрото си или сте дезинфекцирали мобилния си телефон? Може би не си спомняте. А над 40% от работещите в офис споделят, че рядко или никога не дезинфекцират бюрата си, показват резултатите от ново проучване. В същото време две трети от хората потвърждават, че обядват на бюрото си веднъж или два пъти седмично.

Ако не почиствате местата, където микробите успешно се крият, шансът те да навлязат в организма сериозно се покачва. Препоръчително е да използвате дезинфекциращ спрей или мокри кърпички със спирт – особено ако сте обядвали на бюрото си.

7. Водете здравословен живот като цяло

Последното парче от пъзела как да се предпазим от свинския грип: убедете се, че имунната ви система работи “на пълни обороти”. Специалистите още се опитват да определят кой от здравословните навици по какъв начин укрепва имунитета, но е ясно, че става дума за усвояване и избягване на определено поведение.

Един от положителните навици е съня. Скорошно изследване показва, че 8 часа сън на вечер намаляват с 30% вероятността от настинка – доказателство, че сънят играе важна роля в укрепването на имунитета.

Добре балансирана диета, богата на хранителни вещества, също ще помогне да подсилите имунната си система.

И избягвайте нездравословните навици като пушене или поддаване на стреса, които доказано понижават имунитета.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.