zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да надхитрим грипа!



Да надхитрим грипа!

7 съвета, които може да са ви от полза.

здраве.bg

... , носа или устата ви е минимален. А това са най-честите пътища, по които вирусът прониква в тялото.

Изследване, проведено в Университета на Мичиган, констатира, че редовното миене на ръцете може да ограничи предаването на дихателни заболявания с над 20%.

По данни от анкета на Американския червен кръст две трети от хората споделят, че полагат повече усилия да прикриват кашлянето си и да мият ръцете си сега, след като миналият сезон бе обърнато доста внимание на заболяването заради свинския грип. Солиден брой, наистина, но все пак е далеч от 100%. Ключът е в това да превърнем миенето на ръцете в навик. Мийте ги със сапун и вода (или като използвате препарат за почистване и дезинфекция на алкохолна основа) винаги преди да се храните, след като сте били на места с много хора (като търговски център например), или ако сте били в близост до някого, който е кихал или кашлял.

3. Взимайте насериозно грипните симптоми

Повечето хора могат да устоят на грипа успешно. Но има и изключения. Около 70% от хоспитализираните поради свински грип, още преди това са страдали от друго заболяване – предпоставка за по-лесно заразяване. Например: астмата засяга приблизително 8% от хората, но 32% от тези, хоспитализирани заради грип, са страдали от астма и предишната пролет.

Бременните жени са до 4 пъти по-предразположени да заболеят от грип. Хората с хронични заболявания – най-вече диабет или сърдечна, белодробна или чернодробна недостатъчност – също са изложени на повишен риск от усложнения.

Ако попадате в някоя от тези категории, наблюдавайте се особено внимателно за симптоми (най-често треска, възпалено гърло, кашлица, хрема, кихане, мускулни болки, лесна умора, в някои случаи – диария, главоболие и схващане на врата) и се обадете незабавно на своя лекар, ако се почувствате зле.

Ако подозирате, че сте били изложени на грипен вирус, също е добре да се обадите веднага на личния си лекар. Той може да прецени и да ви изпише превантивно антивирусен препарат. Този тип...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.