zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

След отпуската...



След отпуската...

Стомашните разстройства са сред най-честите проблеми след завръщане от отпуска.

1 септември 2009, здраве.bg

Най-вероятно тазгодишната лятна отпуска е вече зад гърба ни. Опитваме се да се настроим отново на работна вълна. Но изведнъж съвсем неочаквано усещаме, че макар и отпочинали здравето ни е разклатено. Всъщност за лекарите в това няма нищо необичайно – пренастройването на организма от почивка към напрегнато работно всекидневие често води до повишено ниво на стреса. За щастие, навреме определени, проблемите могат бързо да се разрешат.

Резки промени в кръвното

Особено със смяната на часовите пояси, биоритмите на тялото имат нужда от време за пренастройка. А ако пътуването обратно до дома е било продължително и уморително, промените в артериалното налягане са нещо обичайно – както скоковете нагоре, така и резките спадове. За хипертониците е особено важно да продължат да приемат предписаните им лекарства по време на цялата отпуска. На хипотониците ще е от полза чаша кафе - за повишаване на налягането и жизнения тонус.

Съвет: Ако преди не сте имали проблеми с кръвното, измервайте го всеки ден в продължение на една седмица след отпуската. По време на адаптацията може да ви се наложи да коригирате (да намалите или увеличите) дозата на приеманите препарати, но за това задължително се посъветвайте с лекар.

Нарушен цикъл

Цикълът ви закъснява, а напразно търсите причините за това. Промените в него често са провокирани от хормонални проблеми, предизвикани от своя страна от смяната на часовите пояси и климата. Като правило, няма нищо опасно – с тази ситуация организмът ще се справи самостоятелно, но постепенно.

Съвет: Ако менструацията ви закъснява повече от 5 дни, посетете гинеколог. Той ще направи необходимите изследвания и при нужда ще назначи лечение. За лично спокойствие си направете тест за бременност. Ако е отрицателен, не го повтаряйте всеки ден – това само ще ви създаде излишен стрес.

Стомашни разстройства

Не вярвате, че след като си миете зъбите с вода от чешмата, може да получите сериозно стомашно разстройство? Може...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.