zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

След отпуската...



След отпуската...

Стомашните разстройства са сред най-честите проблеми след завръщане от отпуска.

1 септември 2009, здраве.bg

... би не, но по нашите географски ширини. Иначе – именно така се проявява амебиазата – заболяване, което по честота заема второ място в рейтинга на т.нар. южни болести. Има райони, където и рискът от заразяване с малария е твърде висок – например Индокитай, Индия, цяла Югоизточна Азия, Южна Америка и Африка. Затова трябва да се вземат необходимите профилактични мерки. В Турция и Египет почти цялото местно население е носител на причинителя на амебиаза, който се предава чрез водата и лошо измитите плодове.
Бъдете внимателни и ако сте почивали в тропиците. Там са широко разпространени различните видове биохелминтоза. Източник на заразяването са рибата и някои видове раци и скариди. А лошо опечената пържола може за бъде причина за трихинелоза.

Съвет: Ако след отпуската имате болки в стомаха, стомашно разстройство или кожни обриви, потърсете помощ от специалистите в клиниките по инфекциозни болести и паразитология.

Странна отпадналост

Болки в корема, увеличени лимфни възли, газове... Тези оплаквания са симптом на заболявания, причинени от различни паразити. Това особено често се случва при деца, които пият повече мляко и имат тесен контакт с домашни любимци или ядат недобре измити плодове.

Съвет: Потърсете лекар и си направете необходимите изследвания. Ако не се лекуват, паразитните болести нарушават работата на всички органи и особено на черния дроб.

Запушено ухо

Отитът е често срещано усложнение след отпуската. При някои хора той може да е предизвикан от климатика в автобуса или самолета, а при други – от постъпването на вода в ухото по време на къпане. Симптомите са: болки в ухото, понижен слух, усещане за чужд предмет в него.

Съвет: Незабавно потърсете специалист. Вероятно това е признак на възпалителен процес, който трябва да бъде пресечен още в самото начало.

Нови бенки

Или пък наличните са променили своя цвят. Преди отпуската е добре да прегледате всичките си бенки и да се консултирате с дерматолог....

 
 
Още по темите:
превенция    съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.