zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Устната хигиена



Устната хигиена

здраве.bg

... дрожди, намаляват значително вероятността от развитие на гингивити и пародонтити.
Тези разтвори следва да се използват поне половин час след почистването на зъбите с четка и паста, защото в противен случай тяхното действие се намалява от някои съдържащи се в повечето пасти за зъби вещества.

Храненето

Балансирано и правилно то има отношение не само към зъбната хигиена, но и към организма като цяло. Без необходимите количества различни вещества, приети чрез храната, зъбите и венците, подложени на различни влияния, могат да заболеят, също както и целия човешки организъм.

Захарта е най-честа причина за проблеми със зъбите. По някои данни човек употребява около 40 кг захар през живота си. Има няколко начина това количество да бъде намалено:
- да се употребяват храни, които не съдържат захар;
- когато това е невъзможно, да се използват преимуществено нейни заместители;
- да се избягват храни, съдържащи захар, които трябва да се задържат в устата продължително време (смучащи бонбони и т.н.) – те прилепват към зъбите/венците, а впоследствие се отстраняват по-трудно при миене;
- храната със захарно съдържание да се консумира заедно с останалите храни, а не преди или след това;
- ако няма възможност зъбите своевременно да бъдат измити с четка и паста, то поне изжабуркайте устата с вода или изяжте някакъв плод или зеленчук - той ще намали плаката. Същото действие ще има и дъвченето на дъвка, несъдържаща захар.

Протезите

Хората, които използват такива, също трябва редовно да посещават стоматолог - грижата за венците, езика и останалата част на устата е не по-малко важна от тази за зъбите.
Те трябва редовно да използват и четка, за да почистват натрупващата се плака, да стимулират венците и да освежават дъха си.
Към грижите за устната кухина в тези случаи се добавя и тази към самите протези. При небрежно отношение, наличието на налепи и бактерии може да доведе до възпаление на устната лигавица, гингивит или пародонтит. Протезите (цели...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.