zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Устната хигиена



Устната хигиена

здраве.bg

... не разбират ползата от тях. Истината е, че зъбните конци почистват зъбите там, където нито една четка не може да проникне – между зъбите и под линията на венеца. Те са особено ефективни при премахване на натрупаната зъбна плака, а ако тя не бъде отстранена, може да доведе до възпаление на венците, образуване на зъбен камък и кариозни лезии на емайла.
Има различни видове конци. Също както и при четките, няма универсални правила, за кого какъв тип е най-подходящ и ефективен. Затова изберете онзи, който намирате за най-удачен за себе си или сменяйте, докато установите кой има най-добър и пълен ефект.

Когато решите да използвате конец за зъби, не забравяйте следните няколко съвета:
- откъснете от кутийката конец с дължина поне 35-40 см, навийте го около средния пръст на двете си ръце като оставите между тях 5-6 см;
- поставете конеца между зъбите, прекарайте го около основата на зъба и до самия венец – нека той се оформи като буквата С и е плътно опрян до зъбната повърхност, за да не се наранява междузъбната папила;
- всеки зъб трябва да бъде почистен от двете му страни, от основата до върха му поне 2-3 пъти;
- мийте зъбите си с четка, след като сте ги почистили с конец – това е по-ефективният начин да ги предпазите от натрупване на зъбна плака или някое заболяване на венците.

Когато почнете за първи път да чистите зъбите си с конец, е възможно венците ви леко да прокървят. Това не е повод за притеснение, ако след няколко дни симптомите изчезнат. Ако обаче кървенето продължи, сменете вида на конеца. При нов неуспех потърсете помощ от специалист.
Добре е да използвате конец за зъби поне веднъж дневно.
На пазара вече се предлагат и готови зъбни лъкчета, които може би ще бъдат предпочетени от някои, за които използването на обикновен зъбен конец е затормозяващо.

Разтворът за уста

Той не бива да се разбира като екстра. Повечето разтвори имат подчертано профилактично действие – унищожават наличните в устната кухина гъбички, вируси и дрожди...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.