zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Устната хигиена



Устната хигиена

здраве.bg

Добрата зъбна хигиена е важна за всеки. Здравата уста играе важна роля за говора, дъвченето и за организма като цяло. Ако човек има проблеми със зъбите си, той няма да може да се храни пълноценно, да говори ясно, а това ще даде отражение върху цялостния му живот. Затова ежедневната лична грижа за устната кухина е задължителна и колкото по-правилна е тя, толкова по-рядко ще се налага намесата на специалист. Не напредването на възрастта, а недостатъчното внимание към устната хигиена е основна причина за възникването на различни проблеми и заболявания.

Четката за зъби

Редовното (сутрин и вечер) миене на зъбите с четка е основната съставна част на устната хигиена. Идеалният вариант е зъбите и венците да се мият след всяко хранене.
Има различни по твърдост на косъма четки. Най-често използвани са тези с мек косъм (по-твърдите могат да наранят меките тъкани около зъбите), но добре е да се консултирате със своя зъболекар каква четка би била най-подходяща именно за вас.

Често задаван въпрос е и този за формата на четката и от какви косми да е тя – естествени или изкуствени. Изследванията сочат, че изкуственият косъм е за предпочитане, защото е по-траен и по-трудно се износва. Колкото до формата на самите косми в четката – те могат да бъдат оформени по различен начин и тук отново е в сила правилото да се избира четка, която ви е най-удобна. Доказано е, че четките, при които върхът на всеки косъм е заоблен, са по-ефективни.

Напоследък все по-често на пазара се предлагат електрически четки за зъби. Те имат някои предимства, но в никакъв случай не превъзхождат обикновените дотолкова, че последните да бъдат пренебрегвани.
Препоръчително е четката да се сменя на всеки 3-4 месеца. По-продължителна употреба би довела до износване на косъма, а следователно и до липса на ефективност. Смяната е препоръчителна и след прекаран грип или друго подобно заболяване.

Всеки има свой начин да мие зъбите си, но все пак няколко съвета ще са от полза:
-...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    хранене и диети    хигиена    заболявания    
 
more news
rss
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.