zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Как да се справим с вечното мръзнене



Как да се справим с вечното мръзнене

здраве.bg

Съвсем не е задължително усещането, че все ни е студено, се дължи единствено на ниската температура. Може навън да ходим със зачервен нос, на работа ръцете ни да стават почти лилави, а под одеялото да лежим с “измръзнали” крака и все пак това да не е заради зимните студове. Какво можем да направим...

Първо трябва да се убедите, че това постоянно мръзнене не е предизвикано от някакви здравословни проблеми. Често мръзнат тези хора, които страдат от:

• понижена функция на щитовидната жлеза (ако сте ревливи, бавно подвижни, бързо се уморявате и забравяте, изследвайте хормоните си);

• синдрома на Рейно (при охлаждане ръцете побеляват или посиняват, а при затопляне се подуват и болят – в този случай вие се нуждаете от ревматолог);

• сърдечно-съдови нарушения (задухът е тревожен сигнал);

диабет и разширени вени (варикозна болест).

Но и напълно здравите хора също могат да треперят от студ.

Мръзнещите ръце

Ледени са често ръцете на пушачите и на хората с прекомерно активна вегетативна нервна система, т.е. прекалено емоционалните и приемащи всичко твърде присърце.

Кръвоносните съдове на ръцете обичат контрастните вани с морска сол (едновременно с това ще укрепите и ноктите си). Не носете много пръстени – металът е добър проводник на топлината.

Що се отнася до пушенето – ето още една добра причина да откажете цигарите. Въпреки това ръцете ви ще започнат да се стоплят едва след 5-6 месеца – цигареният дим предизвиква наистина много силни спазми на съдовете.

Съвети за зимата:

• Носете ръкавици с един пръст – когато са в компания на пръстите им е по-топло.
• Занимавайте се със спорт и фитнес. Движението помага да раздвижването на кръвта и за разширяването на периферните нерви.
• Приемайте...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.