zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 типични “офисни” болести през зимата



7 типични “офисни” болести през зимата

Как да се борим успешно с болестите, характерни особено за затворените помещения.

здраве.bg

... ще изгори калории, но и ще подобри настроението и способността ви за концентрация.

Не се хранете на работното място. Изследване, проведено от учени от Кембридж показва, че колкото по-наблизо е храната и колкото по-често я виждаме, толкова по-голяма е съблазънта да я опитаме без да сме наистина гладни.

Проблем №3: неподходяща температура в стаята

Не всеки офис е оборудван с добър климатик и през лятото е твърде горещо. От друга страна през есента и зимата е твърде студено. И едното, и другото вредят както на здравето, така и на работоспособността. И в горещината и в студа човек се съсредоточава трудно, бързо се уморява и не може да мисли добре. Причината за това е, че организмът харчи твърде много сили за поддържането на нормалната телесна температура, а това отслабва имунната система, води до поява на стрес и безсъние, създава предпоставки за сърдечно-съдови проблеми.

Какво можем да направим
От горещината ще ви спаси топлата! напитка, периодичното измиване с вода и стайните растения (въпреки че те малко напълват помещението с кислород).
Ако пък искате да се стоплите, обърнете внимание на правилното хранене. Яжте топли супи, пийте повече чай и разбира се, обличайте се по-дебело. Ако не се чувствате добре в зимния пуловер, оставете в офиса някоя топла фанела или голям шал, които можете да използвате, след като пристигнете на работа.

Проблем №4: офисни алергии

Ако ви преследва постоянна кашлица и хрема, а нямате други симптоми за някакво заболяване, не бързайте с антибиотиците. Т.нар. офис алергия може да бъде предизвикана от малки дози токсични вещества, които попадат във въздух - от климатика, принтера, скенера и останалата техника, а след това се наслагват върху бюрата, по столовете и пода.

Какво можем да направим
Най-добре своевременно потърсете лекар, който ще ви предпише подходящите лекарства за понижаване на чувствителността на носоглътката.

Проблем №5: болки и инфекции на очите

Постоянната работа...

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.