zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 типични “офисни” болести през зимата



7 типични “офисни” болести през зимата

Как да се борим успешно с болестите, характерни особено за затворените помещения.

здраве.bg

... с компютър е голямо натоварване за очите. А в студеното време ефектът от дългия работен ден се усеща особено болезнено. През зимата в офиса (както и на улицата) рязко намалява влажността на въздуха, а това води до по-бързо изсушаване на очната ябълка. Човек инстинктивно започва да търка очите си и по този начин инфектира лигавицата.

Какво можем да направим
Обърнете повече внимание на хигиената - мийте по-често ръцете си, не пипайте лицето си и особено очите. Правете упражнения за очите веднъж на 3-4 часа. Използването на овлажнител за въздуха също ще помогне.

Проблем №6: хронични болки в гърба и шията

От тях в една или друга степен страдат около 30% от офис служителите. Болките могат да се появят неочаквано, а също така неочаквано и да изчезнат. Те най-често се проявяват в мускулите на раменете, шията, ръцете и дори на стъпалата. Причината за това е продължителното седене в една и съща поза и липсата на движение. Докато човек седи на едно място, в мускулите се натрупва т.нар. млечна киселина. Сама по себе си тя не е вредна (организмът я използва за освобождаването на енергия), но тъй като седенето не изисква особена енергия, киселината остава неизползвана и предизвиква болка.

Какво можем да направим
Движете се повече, на всеки 20-30 минути променяйте положението на тялото. Всеки ден намирайте по няколко свободни минути – поне за елементарни упражнения за ръцете и краката.
Раздвижвайте шията– завъртете главата си няколко пъти в двете посоки, а след това я навеждайте напред.
Измислете си и упражнения за раздвижване на гърба и кръста. Например, ако имате въртящ се стол, опънете напред крака, опрете ги на пода, хванете с ръце стола и въртете таза си ту наляво, ту надясно.

Проблем №7: постоянна апатия и умора

Те са особено характерни за есента, когато на тялото не достига слънчева светлина, т.е. то произвежда по-малко серотонин - хормона на щастието. Човек по-лесно губи концентрация и страда от понижено внимание и работоспособност....

 
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.