zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Няколко мита за хормоналните контрацептиви



Няколко мита за хормоналните контрацептиви

или как безопасно да се предпазваме от забременяване чрез таблетките.

здраве.bg

... хормони.

Хормоналните контрацептиви могат да се прилагат и в млада възраст. Фертилността (способността за раждане) се възстановява веднага! след прекратяването на употребата на препарата.

Заблуда №4: след прилагането на хормони дълго време не може да се забременее.

Точно обратното. През първия месец след отмяната на препарата вероятността от забременяване рязко нараства - в яйчника често съзряват 2-3 яйцеклетки. След отмяната на хормоналния препарат с 1,5 -2 пъти се увеличава и бременността с близнаци.

Хормоналните препрати не оказват никакво въздействие върху нормалното развитие на бременността При по-малко от 2% от случаите менструалният цикъл не се възстановява веднага след прекратяването на приема на хормонални таблетки, но това като правило е следствие от проблеми преди приемането на препарата, а не е резултат от него.

Заблуда №5: на всеки 6 месеца (година, две) трябва да се прави пауза (месец, два, три).

И това е погрешно. Паузите в приемането на препарата не влияят нито на честотата на развитие (или липсата на такова развитие) на усложнения, нито на способността за раждане. Ако няма противопоказания за прилагането на препарата (а те се определят от лекар) хормоналните препарати могат да се приемат непрекъснато до периода на климакса.

Заблуда №6: кърмещите не трябва да приемат хормонални препарати.

Обикновено хормоналните таблетки влияят силно на лактацията и затова те се противопоказни по време на бременност. Но има препарати, които съдържат минимално количество хормон, които не влияят на лактацията.

Особеност на тези таблетки е, че те трябва да се прилагат по строго определена схема - през 24 часа в непрекъснат режим. Дори най-малкото отклонение от часовете на приема води до изчезване на противозачатъчния ефект.

Заблуда №7: от хормоналните таблетки с пълнее.

Пълнеят с не повече от 2 кг от 5 до 7% от жените. При някои приемането на хормонални таблетки води до повишаване на апетита, а при други...

 
 
Още по темите:
превенция    секс и здраве    лекарства    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.