zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Няколко мита за хормоналните контрацептивиНяколко мита за хормоналните контрацептиви

или как безопасно да се предпазваме от забременяване чрез таблетките.

здраве.bg

Макар и с доста кратка история хормоналните противозачатъчни средства претърпяха голямо развитие. Тяхната популярност като контрацептивно средство непрекъснато нараства, а тежките странични ефекти на първите анти-бебе таблетки, вече са само история.

В много държави вече се обсъжда вариантът част от хормоналните противозачатъчни да се предлагат в аптеките без рецепта.

По-долу ви предлагаме най-популярните заблуди, които все още широко са разпространени сред жените по отношение на този тип медикаменти:

Заблуда №1: те са вредни и затова трябва да се избягват

Хормоналното предпазване от бременност наистина е факт само от 35 години. Таблетките от второ и трето поколение с ниско съдържание на изкуствени аналози на хормоните се появиха през последните 10-15 години. Затова много от отзивите за противозачатъчните средства са остарели.

Хормоналните препарати оказват различно системно въздействие на организма, което не може да се характеризира като полезно или вредно, добро или лошо. Във всеки конкретен случай при назначаването на хормонална контрацепция е необходимо да се съотнася рискът от развитието на странични ефекти с практически 100% гаранция за предпазване от нежелана бременност.

Много хормонални препарати се назначават за лечение на различни здравословни проблеми и техният противозачатъчен ефект се разглежда като страничен, но същите тези препарати в друга ситуация могат да провокират сериозни здравословни проблеми. Затова много специалисти смятат за неподходящо тяхното предлагане без рецепта.

Заблуда №2: ако те с помогнали на сестра ми (приятелката ми), ще помогнат и на мен.

Не рискувайте да си назначавате самостоятелно хормони. Тези препарати са рецептурни и трябва да се назначават само от лекар след извършването на редица изследвания. Различията в организма са дотолкова значителни, че това, което от полза за едни, може да навреди на други.

Заблуда №3: жените под 20 години и тези, които не са раждали, не трябва да приемат...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    секс и здраве    лекарства    
 
more news
rss
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
20 мита за начините на отслабване
Много от най-популярните диети всъщност се отхвърлят от науката.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.