zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Птичият грип



10 въпроса – 10 отговора.

ноември 2005, WebMD

... , при възникване на пандемия, е добре по-голяма част от тези препарати да попаднат именно у тези, които имат нужда от тях.
Ако все пак се запасите, кога следва да ги използвате? Консултирайте се със
специалист, който може да различи грипа от обикновена настинка или друго респираторно заболяване, и да препоръча този тип лекарства, които действат само срещу грип.
5. Може ли да се заразите с птичи грип от храна с птиче месо?
Не – ако месото е изцяло сготвено. Температурната обработка изцяло убива грипните вируси във всеки вид храна. Те обаче могат да оцелеят в месо, от което са приготвени сурови продукти. Добрата хигиена – миенето на ръцете и дезинфекцията на всички повърхности – е основно изискване.
6. Как става заразяването с птичи грип?
Към момента то е възможно само при контакт със заразени птици и с повърхности, върху които са попаднали птичи екскременти. Констатирани са няколко случая със съмнения за предаване на вируса от човек на човек, но това изглежда възможно само при продължителен контакт. Засега птичият грип не се е “научил” да се предава лесно по този начин.
7. Има ли повече от един вид птичи грип?
Да. H5N1 привлече вниманието, защото вече е широко ръзпространен в Азия и защото показва висока смъртност. Учените са установявали през годините и други вируси на птичи грип, но по различни причини те не са се разпространили сред хората.
8. Какво може да се направи срещу птичия грип?
Ако H5N1 предизвика грипна пандемия, има много и достатъчно добри начини да се ограничи неговото разпространение. Мийте често ръцете си – това е най-добрият начин да се избегне вирусна инфекция – включително грипна. При възможност винаги използвайте топла вода и сапун.
Ако бъде обявено наличие на грипна пандемия, осведомявайте се редовно за нейното развитие и не пренебрегвайте препоръките на здравните институции. Паниката е най-лошия съветник.
Когато бъде разработена ваксина, здравните и социалните работници, както и хората от най-уязвимите групи, ще я получат първи. Медикаментите...

 
 
Още по темите:
превенция    хигиена    лекарства    заболявания    деца    55+    
 
more news
rss
 
10 важни стъпки към здравословното хранене
Най-главното е разумният подход и чувството за мярка
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.