zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Птичият грип



10 въпроса – 10 отговора.

ноември 2005, WebMD

... симптоми (например втрисане), могат да направят заболяването по-малко тежко. H5N1 вирусът е резистентен към по-старите антивирусни препарати, но се повлиява добре от Тамифлу и Реленца.
“В същото време H5N1 вирусът показва висока смъртност в случаите, когато хора са се заразявали в резултат от контакт с птици. Но ако вирусът се “научи” да се предава от човек на човек, най-вероятно той няма да причинява толкова висока смъртност”, твърдят учени по биостатистика от Университета Емъри в САЩ. “Птичият вирус H5N1 показва засега 70 % смъртност при заразяване на хора. Това обаче никога не е било вярно при грипен вирус, предаван от човек на човек. Учените не познават вирус на “човешки грип” с подобен процент на смъртност. Най-смъртоностните вируси към момента регистрират едва няколко смъртни случая на 10 000 заболели”, допълват те.
3. Доколко ефективни са противовирусните препарати?
Тамифлу и Реленца могат да служат както за лечение, така и за предпазване от грипна инфекция. Въпреки че H5N1 вече показва известна резистентност спрямо тях, това не е неочаквано. В същото време грипните вируси, резистентни към Тамифлу, се разпространяват слабо.
Ваксините остават основно средство за предотвратяване на грипа. Вече е разработена, макар и на експериментално ниво, ваксина срещу птичия грип. В момента с нея се провеждат тестове. Едва ли първият й вариант ще бъде достатъчно добър, за да се справи с евентуална пандемия, но неговата разработка вече е голям успех. Създаването на окончателен вариант на ваксината сигурно ще отнеме още една година, а учените се притесняват от факта, че дотогава птичият грип може вече да се разпространява от човек на човек и да достигне до всички континенти. Поради този факт, към момента основно средство за защита остават противовирусните препарати.
4. Трябва ли да се запасяваме с лекарства против грип?
Не. Такова е мнението на всички специалисти. Защо? На първо място, снабдяването, а и производството на лекарствата, не отнема много време. Също така, при...

 
 
Още по темите:
превенция    хигиена    лекарства    заболявания    деца    55+    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.