zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Птичият грип



10 въпроса – 10 отговора.

ноември 2005, WebMD

1. Предстои ли пандемия от птичи грип?
Краткият отговор: може би не, но има твърде много въпросителни, които правят невъзможна точната преценка.
Грипна пандемия ще има – рано или късно. Тя обикновено възниква, когато се появи нов, силнозаразен грипен щам, защото хората нямат или имат слабо изграден имунитет срещу него. Понякога тези пандемии са изключително смъртоносни (такава е била тази през 1918 г.). Понякога те са по-слаби – например през 1957 и 1968 г.
Засега птичият грип е заболяване сред птиците и причиняващият го щам H5N1 не се предава от човек на човек. Основна причина да се смята, че именно той може да причини пандемия, е бързото му разпространение, след като се появи някъде, и високата смъртност. Никой обаче не може да твърди със сигурност, че точно той ще причини следващата пандемия сред хората.
Птичият грип може да се разпространи сред човешкото население по два начина.
Ако някой човек се зарази едновременно с човешки и птичи грип, двата вируса могат да разменят гени – така може да се появи “човешки вариант” на птичия грип. Именно това е станало през 1957 и 1968 г.
Вирусът на птичия грип може и сам да мутира и да започне да се пренася от човек на човек – така е станало през 1918 г. Към настоящия момент има сведения, че подобен процес е започнал, но учените не могат с точност на преценят дали той ще съвърши по единия или другия начин. Запитан дали грипната пандемия в резултат от птичия грип е неминуема, представител на СЗО заяви: “Този вирус непрекъснато ни изненадва, защото се променя много бързо, но и в неочаквани варианти – съвсем различни от очакваните. Затова не може да се каже дали пандемията би започнала следващата седмица или следващата година или пък изобщо няма да има такава. Това, което ние можем да направим, е да сме максимално готови, ако все пак възникне пандемична обстановка”.
2. Има ли лекарство срещу птичия грип?
Не. Няма лекарство срещу никой вид грип. Има обаче антивирусни препарати, които, приети веднага след установяване на първите...

 
добави в:
 
Още по темите:
превенция    хигиена    лекарства    заболявания    деца    55+    
 
more news
rss
 
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.