zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да свалим температурата без лекарстваДа свалим температурата без лекарства

(фото: Jupiter images)

здраве.bg

Грипът почти винаги е съпроводен от висока температура, която е защитна реакция на организма срещу инфекцията. Най-благоприятната температура за вируса на грипа е 35 градуса С, при повишаването й до 37 градуса условията за развитието му се влошават, а при 40 градуса размножаването му спира.

Затова, ако сте здрави като цяло и можете да издържите повишаването на температурата до 38-39 градуса, ще ускорите унищожаването на вируса. Ако такава температура не ви понася, ако сте на възраст или имате хронични заболявания на белите дробове или сърцето, трябва да приемате лекарства за понижаване на температурата. Някои хора ги предпочитат, а други се доверяват на натуралните и проверени, но често позабравени средства.

Предлагаме ви няколко метода, при които чрез обикновена вода може да се понижи температурата и да се изведат токсините от тялото:

Клизмата с чиста преварена вода (1-1,5 л), охладена до стайна температура, способства за понижаването на температурата. Този метод е подходящ и се прилага особено често при бебета. При дете на възраст 1-6 месеца количеството на вкарваната вода следва да е 30-60 мл, от 6 до 12 месеца – 100-180 мл, от 1 до 2 г. – 180-200 мл, при 2-5 г. – 200-300 мл.

Компресът също помага при високата температура. Намокрете с вода кърпа (още по-добре със смес от вода и оцет – на 0,5 л вода 1 с.л. оцет) и я поставете върху челото. Компресът с лед трябва да се сваля от време на време - за да не се предизвика преохлаждане.

Последователното разтриване на гърдите, корема, гърба и крайниците със смес от вода и оцет в съотношение 2:1.

още по темата:
- 7 причини за високата температура
- Кога наистина се налага да сваляме температурата
- Температурата на човешкото тяло - важен индикатор за състоянието на организма

 
добави в:
 
Още по темите:
съвети от лекаря    деца    aлтернативи    заболявания    
 
more news
rss
 
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.