zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Температурата на човешкото тяло e важен индикатор за състоянието на организмаТемпературата на човешкото тяло e важен индикатор за състоянието на организма

здраве.bg

Температурата на тялото е комплексен показател за топлинното състояние на организма на човека, отразяващ сложните отношения между производството на топлина от различните органи и тъкани и топлообмена между тях и външната среда.

Средната температура на човешкото тяло обикновено варира между 36,5 и 37,2 градуса по Целзий благодарение на вътрешните екзотермични реакции и наличието на “предпазни клапани”, позволяващи отстраняването на излишното количество топлина при потене.

“Термостатът” (хипоталамусът) се намира в главния мозък и постоянно се занимава с терморегулацията. През денонощието температурата на тялото варира - сутрин и вечер тя се променя с 0.5-1.0 градус С.

При жените температурата се променя в зависимост от менструалния цикъл. Ако обичайната температура е 37 градуса, тя намалява до 36.8 през първите дни от цикъла, а преди овулацията спада до 36.6, след което отново се повишава до 37.2 и накрая се задържа на 37 градуса.

При мъжете температурата в областта на тестисите е с 1.5 градуса по-ниска в сравнение с останалата повърхност на тялото, а температурата на други части от тялото зависи от физическите натоварвания.

Критична за човека се смята температурата от 42 градуса, при която се извършва нарушение в обмяната на веществата в тъканите на мозъка. Организмът на човека е по-добре приспособен към студа и затова намаляването на температурата до 32 градуса предизвиква треперене, но не представлява сериозна опасност.

При 27 градуса настъпва кома и се извършва нарушение на сърдечната дейност и дишането. Температурата под 25 градуса се смята за критична, но някои хора успяват да оцелеят след преохлаждане.

Повишена температура

Хипертермия – това е ненормалното повишаване на температурата над 37 градуса в резултата на заболяване. Това е разпространен симптом, който може да се наблюдава при проблеми във всяка част или система на организма. Повишената температура бива: ниска (37.2 -38 градуса), средна (38-40 градуса) и висока (над...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    деца    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.