zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Температурата на човешкото тяло e важен индикатор за състоянието на организмаТемпературата на човешкото тяло e важен индикатор за състоянието на организма

здраве.bg

... на тялото. При остра левкемия се наблюдава бавно възникваща ниска температура, бледност, кръвотечение, но понякога температурата може да бъде и твърде висока.

4. Разстройство на терморегулацията
Рязко и внезапно покачване на температурата се наблюдава при опасни за живота заболявания като инсулт, тиреотоксична криза, злокачествена хипертермия, увреждане на централната нервна система. Ниската и средна хипертермия се съпровожда с повишено потоотделяне.

5. Лекарствени препарати
Хипертермия и обриви възникват и в следствие на повишена чувствителност към противогъбичните препарати, сулфаниламидите, антибиотиците от пеницилиновата група и други. Хипертермия може да се наблюдава и при химиотерапия. Тя може да се предизвика от лекарствени препарати, провокиращи потоотделянето или при токсични дози от други препарати.

6. Процедури
Временна хипертермия може да се наблюдава и след хирургическа операция. Преливането на кръв също предизвиква внезапно повишаване на температурата и треска.

Любопитни факти (от “Книгата за рекорди на Гинес”):

- Най-висока температура:
В болницата “Грейди Мемориал” в Атланта на 10 юли 1980 г. постъпил 52-годишният Уили Джонс (получил топлинен удар) с температура 46,5 градуса С. Пациентът е бил изписан от болницата след 24 дни.

- Най-ниска температура:
2-годишната Карла Козолофски от Реджайн (Канада) на 23 февруари 1994 г. е прекарала 6 часа на студа при температура -22 градуса С, в резултат на което нейната ректална температура спаднала до 14,2 градуса.

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    деца    заболявания    
 

more news
rss
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.