zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

7 причини за високата температура7 причини за високата температура

Ако температурата превишава 38,3 градуса, тя задължително трябва да се лекува с помощта на лекарства.

здраве.bg

Защо при неразположение или отпадналост често се повишава температурата на тялото ни и как можем да си помогнем? Това не е задължително въпрос, който трябва да отправите на първо място към своя лекар. А освен това е добре да знаете някои основни неща – нали все пак става дума за собственото ви здраве!?

1. ОРВИ, грип

И острите респираторни вирусни инфекции и останалите вирусни заболявания, най-често започват внезапно - с тръпки, мускулни болки, болка в областта на челото, кихане, хрема. Температурата се повишава бързо - за 1-2 часа може да достигне 38-39 градуса.

За облекчаване трябва да се приемат противовъзпалителни средства (с парацетамол, ибупрофен, комбинирани аналгетици), да се правят инхалации, да се лежи на топло и да се приема чай. Оздравяването (при липса на усложнения) ще настъпи след 4-6 дни.

2. Изстиване на бъбреците

При остро възпаление на органите на малкия таз (бъбреци, яйчници или простата) температурата може да се повиши до 38-39 градуса. Тя е придружена от болки в областта на кръста (от едната или двете страни), които се пренасят надолу в корема.

Необходимо е бързо да се направи кръвен анализ, а за облекчаването на болките може да се приемат спазмолитици. За да се излекува инфекцията трябва да се приложи лечение с антибактериални препарати - антибиотици.

3. Злокачествени образувания

Температурата продължава повече от месец и няма явна причина за нея. Тя е съчетана с обща отпадналост, засилено окапване на косата, загуба на апетит и тегло. Увеличават се лимфните възли.
Това се наблюдава при злокачествени образувания на бъбреците, черния дроб, белите дробове. Не трябва да се изпада в паника, а бързо да се направи преглед при онколог.

4. Проблеми с щитовидната жлеза

Повишената температура (около 37-38 градуса) се съчетава с отслабване, раздразнителност, потиснатост, чувство за страх. Апетитът се засилва, но телесната маса намалява.

Изследвайте хормоните на щитовидната си жлеза. При нарушение...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    лекарства    заболявания    
 

more news
rss
 
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.