zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Да се противопоставим по-успешно на настинките



Да се противопоставим по-успешно на настинките

здраве.bg

... Ако не приемате достатъчно желязо, вашите клетки ще страдат и от недостиг на кислород, а това забави обмяната не веществата. Недостигът на желязо се проявява под формата на повишена умора, бледост и отпадналост. Употребявайте повече риба, яйца, птиче и тъмно месо.

6. Почивайте си повече

Известно е, че умореният и отпаднал организъм трудно може да противостои на заболяванията. Почивайте си повече, спете повече, разхождайте се повече на чист въздух. Избягвайте пренапрежението и стреса!

7. Не яжте твърде калорична храна

Общата тенденция е, че през есента и зимата хората приемат по-калорични продукти, отколкото през лятото. Тялото се запасява със сили, за да противостои по-успешно на идващите със студа заболявания. Но бъдете внимателни - прекомерно голямото количество калории и наднорменото тегло изморяват и отслабват организма, а голямото количество мазни и сладки храни намалява имунната защита.

8. Не затопляйте твърде много помещенията

Сухият въздух изсушава лигавиците на носоглътката и ги прави по-уязвими към инфекциите. Поддържайте температура в стаите около 20 градуса и ги проветрявайте по-често. Намерете начин да овлажнявате въздуха.

9. Приемайте ехинацея

Полезните свойства на това растение-имуностимулант са отдавна доказани и проверени. Ехинацеята повишава съпротивителните сили на организма към респираторните инфекции, в това число и към грипа. Препоръчва се растението да се приема в продължение на 10 дни всеки месец, а през зимните месеци или при грипна епидемия – в продължение на 20 дни. Ехинацеята се приема на капки (по 50 капки 3 пъти дневно) или на таблетки (по 325 мг всеки ден).


Важно! Не бъркайте хремата и дращенето в гърлото с грипа, който като правило се проявява с бързо и силно повишаване на температурата, болки в мускулите и ставите, главоболие. Грипът може да доведе до сериозни усложнения, понякога с летален край. За да се защитите от инфекция...

 
 
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
2 прости начина да изчислите натрупаните мазнини
И най-сложната таблица няма да ви даде достатъчно точен ориентир...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.