zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Лечебните ефекти на ехинацеята



Лечебните ефекти на ехинацеята

Ехинацеята стимулира имунитета и е с доказано противовъзпалително, антимикробно и противораково действие.

здраве.bg

Ехинацеята е една от най-популярните в традиционната и холестична медицина билки, а през последните години заради новите доказателства по отношение на лечебните й ефекти, нейният авторитет още расте.

Историята на ехинацеята като билка, използвана в народната медицина, започва още от индианците, които я използвали като лек при инфекции, зъбобол, болки в ставите, заболявания на кожата и други състояния.

Растението ехинацея и днес е широко разпространено в Северна Америка. То има високи стъбла и големи, атрактивни розови или лилави цветове с централна кафява шишарка. Съществуват девет вида ехинацея, като основно три от тях се използват в медицината: Echinacea angustifolia, Echinacea purpurea и Echinacea pallida.

Ехинацеята стимулира имунитета

Ехинацеята е най-известна със способността си да стимулира функционирането на имунитета - защитата на тялото срещу инфекции, заболявания и телесни увреди. Ехинацеята съдържа полизахариди, алкиламиди и витамин С (аскорбинова киселина), които действат заедно за стимулиране на имунните клетки – особено на микрофагите – и им помагат да унищожават нежеланата материя в тялото. Ехинацеята също така повишава броя и ефективността на различните клетки на имунната система. Билката доказано ограничава симптомите на заболяванията и намалява продължителността им.

Има противовъзпалително действие

Ехинацеята ограничава и възпаленията, проявяващи се с подуване и болки. Полизахаридите в ехинацеята стимулират възстановяването на възпалените тъкани. С други думи клетъчната увреда се минимизира за сметка на възстановяването на клетките, което се оптимизира. Ехинацеята леко повишава и секрецията на хормони от адреналния кортекс – това са вещества като кортизона, които потискат възпаленията. Това действие е резултат от полизахаридите и алкиламидите в растението.

Ехинацеята е ефективна при инфекции

Ехинацеята...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    aлтернативи    
 
more news
rss
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.