zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Промените във времето реално влияят на здравето



Промените във времето реално влияят на здравето

Повече от половината от населението на планетата са “метеорологично чувствителни” хора.

здраве.bg

Не е тайна, че масовото изостряне на сърдечно-съдовите заболявания, а също така пораженията на главния мозък могат да имат непосредствена връзка с промените в метеорологичните условия.

Повече от половината от населението на планетата са “метеорологично чувствителни” хора. На всеки се налага да се приспособява в различна степен към промените на околната среда, на което организмът реагира с промяна в тонуса на кръвоносните съдове, скоростта на кръвотока, честотата на сърдечните съкращения и дълбочината на дишането. По-малко забележими, но също толкова важни за здравословното състояние са промените на хормоналния статус и ферментния състав на течностите в организма.
Здравият човек е способен достатъчно бързо да се адаптира към промените.

Метеорологично чувствителните хора реагират на промяната на времето със слабост, главоболие, болезнени усещания в ставите и мускулите. Смята се, че склонността към метеочувствителност е наследствено обусловен фактор, който е присъщ повече на жените и хората, страдащи от сърдечно-съдови заболявания.

Например при смяна на атмосферните циклони се получава повишаване на атмосферното налягане, небето се изчиства от облаците. Човешкият организъм е способен да реагира на това с повишаване на артериалното налягане, което от своя страна може да доведе до поява на признаци на хипертония.

В подобни моменти специалистите препоръчват да се намали темпа на работна дейност, да се приемат повече течности – най-добре билков чай и други, които съдържат успокояващи компоненти.

При спадане на атмосферното налягане се наблюдава влошаване на времето и поява на ниска облачност. В такива ситуации особено се влошава състоянието на хипотониците (хората с ниско кръвно налягане).

Дъждовните есенни дни и студената зима са причина за изостряне на заболяванията на нервната система и появата на депресия. Между сезоните, при резките промени в атмосферното налягане се повишава опасността от инсулти и инфаркти, а вятърът е...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    55+    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.