zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Работата в офис може да е не по-малко вредна от тази в мината



Работата в офис може да е не по-малко вредна от тази в мината

20 юли 2006, здраве.bg

... на ръцете, шията и рамената, в сравнение с тези, които работят само с клавиатура.

Какво да се направи? Изберете си мишка според размера на дланта ви. Поставете я близо до клавиатурата, не е необходимо всеки път да полагате уселие, за да я достигнете. Подложката за мишка не е лукс, а средство от първа необходимост - тя осигурява оптимална степен на плъзгане и предпазва ръката от излишното натоварване.

Мониторът
Професионална вреда: свети с интензивността на нощна лампа, което действа изморяващо върху зрението.
Диапазонът на яркост между изображението на екрана и обкръжаващите ни предмети превишава границата, за която е готов нашият зрителен апарат. Зрителната умора обхваща целия организъм, тъй като човек гледа не само с очите, но и с мозъка. Клепачите се зачервяват и натежават, на склерите се появяват дребнички съдове. Появява се усещане за замъгленост или пелена пред очите, изображението се развоява. Може да се появи главоболие, гадене, загуба на апетит.

Какво да се направи? Обърнете дисплея така, че върху него да не попада дневна светлина. Ако е необходимо, поставете щори на прозорците. Идеалният вариат е осветеността на екрана да е такава, каквато е на цялото помещение.

Столът
Професионална вреда: неправилно избраният стол може да доведе до остеохондроза, радикулит, нарушение на периферното кръвообращение, варикозна болест.
Специалистите са изчислили, че ако човек стои прав, третият прешлен на кръста изпитва налягане около 150 кг, ако седи с изправен гръб - 200 кг, а прегърбен - 275 кг.

Какво да се направи? Никакви кожени кресла, табуретки и други неподходящи мебели на 4 крака. Столът трябва да е с широка основа с формата на звезда, на колелца, с достатъчно висок, пружиниращ гръб, удобни подлакътници и въртяща се седалка. Ако все още го нямате, поставете върху вашия стол плоска възглавница и пригодете нещо, с което кръстът ви ще бъде изправен. Не се прегърбвайте! Гърбът в седнало положение трябва...

 
 
Още по темите:
любопитно    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.