zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Работата в офис може да е не по-малко вредна от тази в мината



Работата в офис може да е не по-малко вредна от тази в мината

20 юли 2006, здраве.bg

Уютното и подредено място в някой офис може да нанесе не по-малко вреда на здравето, отколкото работата в мината, на строителната площадка или в н кой прашен цех.

Телефонът
Професионална вреда: принуждава дълго да се запазва физиологически нефункционална поза.
Слушалката, стисната между ухото и рамото, повишава натоварването на шийните и гръдните прешлени и дисковете между прешлените и това води до остеохондроза на гръбначния стълб. Признаците за това заболяване са: болки в шията, гърба, главата и сърцето, шум в ушите, виене на свят, отпадналост, гадене, чувство за тежест в тилната част на главата, ръцете и раменете.

Какво да се направи? Ако не сте левичар, поставете телефонния апарат от лявата страна на компютъра. Вдигайте слушалката с лявата ръка, а продължавайте да работите с дясната, ако е необходимо. Левичарите, разбира се, трябва да направят точно обратното. Старайте се по време на разговор главата да не се навежда към рамото.
За работата, свързана с постоянни телефонни разговори, са необходими специални наушници или апарат, който може да се превключва към външен микрофон.

Клавиатурата
Професионална вреда: Ако тя е разположена под ъгъл към монитора или е твърде далече от края на масата, малките мускули и сухожилията на китката изпитват неравномерно напрежение.
В този случай сте застрашени от професионалната болест на машинописките - спазъм от писане, когата пренатоварената ръка внезапно започва да трепери или от възпаление на сухожилията - тендовагинит, при който върху тилната страна на китката се появяват издутини.

Какво да се направи? Поставете клавиатурата на края на масата точно под екрана на монитора. Набирайки текста, свивайте лактите под прав ъгъл и се опитвайте да държите ръцете успоредно една на друга. За да разтоварите мускулите на китката, използвайте специалните стационарни поставки.

Мишката
Професионална вреда: хората, които работят с мишка 2 пъти по-силно напрягат мускулите...

 
добави в:
 
Още по темите:
любопитно    превенция    заболявания    
 
more news
rss
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.