zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако умората не иска да си отиде...



Хроничната умора може да се дължи на различни фактори – от прекалено много работа до злокачествени образования.

11 юли 2006, здраве.bg

... , стимулатори, антидепресанти и невролептици.

Ако в последно време сте спазвали строга диета или сте правили прочистване на организма – например чрез гладуване, съществува реален шанс сами да сте си “докарали” т.нар. “диетична депресия”, както и нарушаване на хормоналния и мастния обмен. Неправилният подход към “прочистването” е причина за натравяне на организма с токсини, което предизвиква умора и вялост. Тогава е необходима помощта на ендокринолог и диетолог. Трябва да се направи тест на хормоните и анализ на липидния профил. Храненето трябва да се нормализира и да се премине през курс на лечение с препарати за възстановяване на микрофлората на червата.

Ако през последните месеци сте подържали висока температура, имате бледа кожа или можете на напипате под мишниците увеличени лимфни възли, направена ви е тежка операция или сте се лекували с ударна доза антибиотици, става дума за общо намаляване на имунитета. Тези признаци могат да са предизвикани от хормонални нарушения или да са последици от инфекции или злокачествени процеси. Необходимо е изследване от имунолог. Жените трябва предварително да се обърнат към мамолог и гинеколог, а мъжете да направят тест на простат-специфичния антиген, който ще покаже дали всичко е наред с простатата.

Ако се усещате като уморен, работил без спиране, човек и дълго време не сте си давали почивка, се нуждаете просто от смяна на обстановката и усвояване на методиката за релаксация. Специалистите често ползват понятието “принудителна почивка”. Учете се да си почивате всеки ден по-малко.

Според някои лекари, при синдрома на хроничната умора е много ефективна източната медицина - акупунктура, масажи, йога, комплексни SPA-процедури.(а)

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.