zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Ако умората не иска да си отиде...



Хроничната умора може да се дължи на различни фактори – от прекалено много работа до злокачествени образования.

11 юли 2006, здраве.bg

Лятото е в разгара си и би трябвало всеки човек да усеща прилив на сили и бодрост. Ако обаче през последните 2-3 месеца усещате
• безпричинна умора, невъзможност да се съсредоточите
• влошаване на паметта
• нервозност и раздразнителност
• проблеми със съня
• често главоболие
• намаляване на сексуалното желание,
то вие сте в плен на синдрома на хроничната умора.

Ако през последните 6 месеца сте преболедували от тежък грип, вирусна инфекция или често на устните ви се е появявал херпес, хроничната умора не е нелогична последица - в 50% от случаите тя се предизвиква от вируси от групата на херпеса. При намаляване на имунитета херпес-вирусите се активизират.
В такива случаи е добре да се направи обща кръвна картина и анализ на евентуално откритите вируси. Ако “вирусната теория” се потвърди, са необходими средства, повишаващи имунитета, антивирусни препарати, антистресови комплекси за нормализиране на емоционалния фон.

Умората може да е свързана и с физическото натоварване или с времето - особено в горещите дни. Затова често хората се оплакват от променливо кръвно налягане, виене на свят, сърцебиене, потене или недостиг на въздух - все признаци за умора от съдов произход. Възможните варианти са: вегетосъдова дистония, нарушения на сърдечния тонус - хипо- или хипертония. Необходимо е внимателно да се изследват съдовете, да се направи ЕКГ и ЕХО-кардиография.

Понякога човек усеща не толкова физическа умора, колкото морална - настроението рязко се променя, завладяват ни мрачни мисли, усещане за непотребност, самота, обща апатия. Хроничната умора на практика винаги съпровожда астеничната (недостига на сили) и апатичната (безпомощна) депресия. В този случай е необходима намесата на психотерапевт. Без помощ от специалист това състояние може бързо да се влоши. Специалните тестове и беседата с лекар ще покажат външните (след неприятно събитие) или вътрешните механизми, по които се е развила депресията. Лечението е комплексно: психотерапия...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
любопитно    превенция    психология    заболявания    
 
more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.