zdrave.bg
Депресия
»медикаменти
медикаменти... ,
• преоблеми с изпразването на пикочния мехур (често уриниране, задръжка на урина),
• сексуални проблеми (смущения в ерекцията),
• замъглено виждане,
• световъртеж,
• сънливост и др.

Пациентите, които взимат тези антидепресанти през деня не бива да шофират. Те не бива да се дават на пациенти с глаукома и на бременни в първия триместър на бременността.

По-новите (нетрицикличните) антидепресанти имат различни странични ефекти. Те могат да доведат до главоболие (обикновено преходно), гадене, повръщане, безсъние, тревожност и др.

Ефектът на антидепресантите се променя при едновременното им приемане с някои храни и медикаменти. Никотинът, барбитуратите и алкохолът повишават активността на ензимите, които разграждат антидепресантите и по този начин намаляват концентрацията им в кръвта. Това води до намаляване на ефекта от тях. При едновременно приемане с контрацептиви ефектът на антидепресантите също намалява.

Приемането на МАО-инхибитори, психостимуланти и локални обезболяващи средства заедно с антидепресанти може да доведе до рязко повишаване на артериалното налягане, което да предизвика хипертонична криза.

Съществуват и медикаменти (предимно такива на растителна основа), които се продават свободно в аптечната мрежа. Във всички случаи обаче консултирането със специалист е силно препоръчително, тъй като спецификата на депресивните състояния създава възможност наличните симптоми да бъдат отдадени или да се дължат на съвсем различна причина, изискваща съответно и различно лечение.





 
изпишете търсеното на латиница
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.