zdrave.bg
Депресия
»що е то
що е тоДепресиите са хронично психично заболяване, което засяга около 17 % от населението и в над половината случаи се среща в млада възраст - между 20 и 50 г. Жените, страдащи от депресия, са около 25 %, а мъжете - около 15 %. Жените са особено уязвими по време на пубертета, бременността, раждането и менопаузата, което вероятно се дължи на генетични причини.

Според някои психиатри в определен момент от живота си всеки трети човек изпада в депресивно разстройство. У нас по различни причини хората често не обръщат внимание на редица прояви в своето психично състояние, което може да има особено тежки последици.

Депресията е сред най-често срещаните проблеми, които карат хората да търсят помощта на специалист. Тежката депресия представлява остро и продължително усещане за тъга, което нарушава нормалното психосоциално функциониране на индивида.

Понякога причината за това е ясна - развод, раздяла, загуба на работа, финансови или здравословни проблеми. Друг път обаче такава не е налице. Като причина за временна нетрудоспособност депресиите заемат доста по-голям дял, отколкото хронични заболявания като диабет и хипертония.





 
изпишете търсеното на латиница
 
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.