zdrave.bg
Депресия
»психотерапия
психотерапияОсвен предписването на антидепресанти тя е другия опорен стълб при лечението на депресиите. При една част от пациентите депресивните симптоми могат да се овладеят само с методите на психотерапията, докато при други се прилагат едновременно психотерапия и антидепресанти.

Използват се различни психотерапевтични методи. Трябва да се подчертае, че словото има същите, а понякога и по-силни лечебни качества и от най-добрите лекарства.

Психотерапията може да е групова или индивидуална. В своята практика психиатрите използват по-често индивидуалната психотерапия – предимно т.нар. катарзис, рационалната психотерапия и сугестията.

Катарзисът (отреагирането) е метод за освобождаване на психиката на човека от отрицателното въздействие на неприятните спомени (преживявания).

Рационалната психотерапия се основава на свободна беседа между лекар и пациент. Главното е по време на разговора спокойно и със загриженост да се обсъдят проблемите на болния, да се отстранят неоснователните страхове, да му се дадат сили, за да може активно да участва в лечебната програма. По време на психотерапевтичния сеанс лакарят се стреми да убеди пациента в несъстоятелността на неговите оплаквания и да му посочи пътя за тяхното отстраняване.

Сугестията (внушението) е психотерапевтично въздействие, при което информацията, която лекарят подава на пациента се приема при намалена критичност. Тя може да се провежда в сънно, полусънно и будно състояние. При някои случаи лекарят съзнателно отклонява вниманието на пациента в друга насока, свързана с лечебния процес, и “скрито” упражнява внушението.

Психотерапевтичният разговор разкрива широки възможности за лечение на депресиите. Той създава условия за прилагане по време на един и същ психотерапевтичен сеанс както на катарзиса, така и на сугестията и рационалната психотерапия.
следва: що е то

 
изпишете търсеното на латиница
 
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.