zdrave.bg
Депресия
»психотерапия
психотерапияОсвен предписването на антидепресанти тя е другия опорен стълб при лечението на депресиите. При една част от пациентите депресивните симптоми могат да се овладеят само с методите на психотерапията, докато при други се прилагат едновременно психотерапия и антидепресанти.

Използват се различни психотерапевтични методи. Трябва да се подчертае, че словото има същите, а понякога и по-силни лечебни качества и от най-добрите лекарства.

Психотерапията може да е групова или индивидуална. В своята практика психиатрите използват по-често индивидуалната психотерапия – предимно т.нар. катарзис, рационалната психотерапия и сугестията.

Катарзисът (отреагирането) е метод за освобождаване на психиката на човека от отрицателното въздействие на неприятните спомени (преживявания).

Рационалната психотерапия се основава на свободна беседа между лекар и пациент. Главното е по време на разговора спокойно и със загриженост да се обсъдят проблемите на болния, да се отстранят неоснователните страхове, да му се дадат сили, за да може активно да участва в лечебната програма. По време на психотерапевтичния сеанс лакарят се стреми да убеди пациента в несъстоятелността на неговите оплаквания и да му посочи пътя за тяхното отстраняване.

Сугестията (внушението) е психотерапевтично въздействие, при което информацията, която лекарят подава на пациента се приема при намалена критичност. Тя може да се провежда в сънно, полусънно и будно състояние. При някои случаи лекарят съзнателно отклонява вниманието на пациента в друга насока, свързана с лечебния процес, и “скрито” упражнява внушението.

Психотерапевтичният разговор разкрива широки възможности за лечение на депресиите. Той създава условия за прилагане по време на един и същ психотерапевтичен сеанс както на катарзиса, така и на сугестията и рационалната психотерапия.
следва: що е то

 
изпишете търсеното на латиница
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
4 доказани рецепти за плосък корем
Натрупването на мастна тъкан в областта на корема не е просто естетически дефект.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.