zdrave.bg
Депресия
»видове
видовеСъществуват различни видове депресии. По-често срещани са някои от тях.

Реактивната депресия

Тя често се нарича още психогенна депресия и е най-честата форма на депресивните заболявания. Развива се като реакция на личността спрямо остра или хронична психотравма. От много голямо значение за появата и развитието на заболяването са качествата на личността и силата на психотравмата.

Преживяната психотравма (например загуба на партнъора, работното място, пенсиониране, финансови проблеми и други) е причина болният да чувства своето съществуване безсмислено. Това води до понижаване на настроението и стремеж към усамотяване и бездействие. Обикновенно с отстраняването на психотравмата и при добре проведено лечение (предимно психотерапия) състоянието на болните бързо се подобрява.

Ендогенна депресия

При нея не може да се установи психична причина. За такава се предполага въздействието на различни химични и хормонални фактори. Така например се знае, че при някои депресирани хора нивото на серотонина (посредник при предаването на нервните импулси в мозъка) е ниско и неговото повишаване води до подобряване на състоянието им.

Една особена форма на този вид депресии е манийно-депресивната. При нея настроението се сменя от лъчезарно въодушевление до съкрушеност и обратно. Маниакално депресираният човек може да бъде дни или дори седмици в еуфорично настроение, за да се срине след това само за ден в дълбока депресивна дупка.

Депресия от изчерпване

Тя се наблюдава предимно у амбициозни хора, които се отнасят много добросъвестно и ангажирано към професионалните си задължения. Най-често заболяват тези от тях, които поради някои особености на своя характер не могат свободно да изразят емоционалните си преживявания. Така се стига до преумора, израз на което е самата депресия от изчерпване.

Инволутивна депресия

Тя се среща най-често при възрастните хора, като често се развива при такива, които до този момент не са имали нито депресии...
 
изпишете търсеното на латиница
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.