zdrave.bg
Артрит и артроза
»артрози
артрози... в ставата или на “шипове”.

Артрозата протича прогресивно. У някои болни (напр у жени след климактериума) тя причинява инвалидност. При по-голямо ставно натоварване или при травма допълнително се развива възпалителен процес и тогава ставните болки са постоянни, денонощни, ставата се подува, кожата върху нея е лъскава и оточна, движенията в ставата са силно ограничени или невъзможни.

Най-често остеоартрозата засяга:
• колянната става (гонартроза),
• тазобедрената става (коксартроза) и
• гръбначния стълб (спондилартроза).

Най-често срещана е артрозата на колянната става. От нея страдат най-често жени над 50 години. Заболяват и двете коленни стави, но износването не е еднакво при двата крака. Началото е постепенно, болка се появява при преумора или промяна на времето. Характерна е болката при слизане по стълби и при ставане от ниско. Развитието на заболяването продължава дълги години, като постепенно оплакванията стават по-силни и по-продължителни. Болката се усеща дълбоко в ставата. В крайните стадии колената се деформират, а краката се изкривяват.
Още при установяването на начална артроза болният трябва задължително да отслабне и да намали физическата си активност.

Често срещана е и артрозата на тазобедрената става. Причина за нея могат да бъдат вродени заболявания или прекарани възпалителни заболявания на тазобедрената става. До коксартроза в ранна възраст могат да доведат изкълчване или прекарано разстройство на кръвоснабдяването на тазобедрената става. Първият симптом е болката в ставата. В началото тя е слаба, появява се сутрин при раздвижване, след преумора. Изчезва при покой. При тежка коксартроза болката е постоянна, усилва се при всяко движение на ставата. Силата на болката зависи от степента на лабилност на нервната система на болния. В началния етап ограниченията на движенията са малки, болният рядко ги забелязва. В крайния стадий ставата е почти напълно блокирана и пациентът е обездвижен. В началото накуцването се...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.