zdrave.bg
Артрит и артроза
»артрози
артрози... се дължи на болката, но с напредване на болестта е свързано и със скъсяването на крайника. Обездвижването може да настъпи както за много кратко време, така и за по-дълъг период.

Дискова херния
Това е заболяване на междупрешленните дискове. Тези дискове са изградени от хрущял, като периферната им част е плътна, а централната част е с пихтиеста структура (пихтиесто ядро). Дисковете имат функцията на амортисъори и поемат голяма част от натоварването на гръбначния стълб. При дисковата херния се нарушава стуктурата на тези дискове, като част от пихтиестото ядро излиза извън границите на диска и притиска околните структури.

Страничната лумбална (поясна) дискова херния се проявява с болестната картина на поясно-кръстцов радикулит (възпаление на коренчетата на гръбначно-мозъчните нерви). Тя започва остро, най-често след физическо усилие (вдигане на тежест, внезапно рязко изправяне) като лумбаго или "секване". Болката в кръста най-често е едностранна, силна, остро режеща или стрелкаща. Обикновено тя преминава за 4-5 дни. В други случаи тя се спуска надолу по седалището и задно страничната повърхност на крака.

След няколкодневен постелен режим със или без лечение болката стихва и изчезва, но след месеци или години отново се появява главно при резки движения или физическо натоварване. За появата й известна роля играят простуда, инфекция и други възпалителни или токсични причини.

Като заболяване поясната дискова херниия се представя често с т. нар. вертебрален (прешленен) синдром. Той се характеризира със спонтанна и предизвикана болка, усилваща се при кихане, кашляне, смях или опит за движение. Най-често се засягат последното пето поясно коренче и първото кръстцово коренче. Освен по задно-страничната повърхност на бедрото и подбедреницата, болката често се излъчва към тилната част на стъпалото и палеца и към петата и малкия пръст.

При лумбална дискова херния двигателните разстройства се срещат по-рядко и най-често се изразяват с понижен мускулен...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
7 ключови години в живота
В живота има периоди които не са толкова условни.
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.