zdrave.bg
Артрит и артроза
»редки заболявания, водещи до артрит
редки заболявания, водещи до артритВнимание заслужават и някои по-редки заболявания като
• хемофилия,
• псориазис,
• гонорея и
• туберкулоза,
които също засягат ставите.

Хемофилията е наследствено заболяване, от което боледуват мъжете, а жените се носители на гена. При хемофилия в кръвта липсват или са в намалено количество определени белтъци, известни като фактори на кръвосъсирването. Те са отговорни за нормалното съсирване на кръвта и тяхната липса води до кръвоизливи в различни органи, включително и в ставите, като обикновено се засягат големите (колене, глезени, лакти).


Ставите са топли, подути и много болезнени. Тези процеси се наблюдават след травми в областта на ставите. Поради липса на кръвосъсирване кръвта се излива в ставата и кръвотечението спира едва когато налягането в ставата стане по-голямо от това в кръвоносните съдове. С времето хрущялът на ставата се разрушава и ставата се обездвижва. Лечението налага спешно да се направи вливане на липсващите белтъци, за да спре кървенето. След това се евакуира кръвта от засегнатата става. Дават се и аналгетици и НСПВС.

Псориазисът е кожно заболяване, което обаче може да засегне и ставите. Това става в 3 до 13% от случаите, при които се развива хроничен артрит. Кожните промени най-често предхождат артрита, но е възможно и едновременното им развитие. В 15% от болните артритът може да е първата проява на болестта - е в различни части на тялото. В едни случаи се засяга гръбначният стълб (псориатичен спондилит), а в други се наблюдава артрит на периферните стави (глезени, китки). При някои болни се засягат както периферните стави, така и ставите на гръбначния стълб.

В леките случаи и когато в процеса са ангажирани отделни стави лечението с нестероидни протвовъзпалителни средства е с добър ефект. При по-тежките случаи се използват специфични медикаменти. Прогнозата на псориатичния артрит е относително благоприятна, когато са засегнати единични стави и когато заболяването протича на пристъпи. Когато има тежък артрит...
 
изпишете търсеното на латиница
 
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.