zdrave.bg
Артрит и артроза
»редки заболявания, водещи до артрит
редки заболявания, водещи до артрит... и заболяването засяга много стави, прогнозата е лоша.

Артритът при гонорея (т.нар. трипер) се среща предимно при млади хора. Артритът се развива обикновено една седмица след прекарана генитална инфекция. Най-често се засяга една става (колянна, глезенна, на китката и др.). Лечението се провежда с антибиотици - най-често пеницилин.

Макар и рядко, и туберкулозата може да засегне ставния апарат. Заболяването протича бавно, с болка и значителен оток на засегнатата става , както и с ограничаване на движенията в ставата. Лечението е продължително (6-12 месеца ) и се провежда с противотуберкулозни средства.

Децата също може да боледуват от артрит - в детска възраст той се нарича ювенилен артрит. Въпреки приликите с артритът у възрастните има и доста разлики. Ювенилният артрит трае поне 6 седмици и е по-чест при момичета. В около 10% от случаите началото е с покачване на температурата и втрисане през ден (или ежедневно), болки в ставите или мускулите. Има увеличени лимфни възли, увеличение на черния дроб и далака. Често е налице силна умора и загуба на тегло. При някои се наблюдава анемия. Тези прояви на болестта по-често стихват спонтанно, но понякога изискват спешно лечение (особено когато е засегнато сърцето). При повишаване на температурата симптомите се засилват. Кризите на болестта траят дни или месеци и се повтарят без видима закономерност.

При около 40% от случаите ювенилния артрит започва директно със засягане на няколко стави. Тази форма на заболяването отговаря на ревматоидния артрит при възрастните. Засягат се 4-5 стави, като началото, както и у възрастните, е неясно, с обща слабост, отслабване, леко покачване на температурата, забавяне на растежа. Характерно е забавянето на растежа на долната челюст. По-често артритът е симетричен.

В около половината от случаите заболяването започва със засягане на малко на брой или дори само една става. Най-често са въвлечени колената, глезените, китките и лактите, а тазобедрените стави...




 
изпишете търсеното на латиница
 
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.