zdrave.bg
Артрит и артроза
»артрози
артрозиАртрозата (остеоартрозата) представлява хронично невъзпалително ставно заболяване, в основата на което стои разрушаването на ставния хрущял и промени в съседната костна тъкан. В хода на заболяването настъпва разрушаване на ставния хрущял, като по него се образуват пукнатини, достигащи в дълбочината на костта, която се уплътнява и се получават шипове. Синовиалната обвивка и ставната капсула също така се уплътняват.

Остеоартрозата е най-честото ставно заболяване - тя се среща при около 15% от населението на Земята. Жените страдат от артроза 10 пъти по-често от мъжете. Заболяването се проявява най-често във втората половина от живота, но не може да се приеме, че артрозата е старческо заболяване. Опитът на ревматолозите сочи, че висок процент на разпространение на артрозни оплаквания се установява в зрялата, творческа възраст на човека, като нерядко страдат и млади хора.

Артрозата се разделя на две големи групи: първична и вторична.

Първичната артроза се развива у предразположени към нея лица.

Вторична артроза е характерна след възпалителни ставни заболявания или при вродени и придобити ставни малформации.

Фактори за развитие на артроза са:

затлъстяване - то води до голямо механично натоварване на носещите стави. Освен това при затлъстяване се променят обменните процеси в организма, което също допринася за развитие на артроза.
механично претоварване на ставите - то може да е свързано с професията или със спортна дейност. Роля играят продължителното принудително положение, повтарящите се стереотипни движения, прилагането на голямо физическо усилие, вдигането на тежести и др.
възраст - тя е предразполагаща, но не е определяща. Като последица на естественото стереене се наблюдават и увреждания на ставния хрущял.
наследствено предразположение - например вродените дефекти на тазобедрената става са в основата на ранно развиваща се коксартроза.
възпалителни ставни заболявания...
 
изпишете търсеното на латиница
 
25 здравословни храни
Слагайте редовно на трапезата си от тях, за да си осигурите жизненост и дълголетие
13 здравословни навика за всеки ден
Превърнати в ежедневие, те ще ви донесат повече здраве и удовлетворение. Просто не пренебрегвайте това, което сами можете да направите за себе си.
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.