zdrave.bg
Артрит и артроза
»артрози
артрозиАртрозата (остеоартрозата) представлява хронично невъзпалително ставно заболяване, в основата на което стои разрушаването на ставния хрущял и промени в съседната костна тъкан. В хода на заболяването настъпва разрушаване на ставния хрущял, като по него се образуват пукнатини, достигащи в дълбочината на костта, която се уплътнява и се получават шипове. Синовиалната обвивка и ставната капсула също така се уплътняват.

Остеоартрозата е най-честото ставно заболяване - тя се среща при около 15% от населението на Земята. Жените страдат от артроза 10 пъти по-често от мъжете. Заболяването се проявява най-често във втората половина от живота, но не може да се приеме, че артрозата е старческо заболяване. Опитът на ревматолозите сочи, че висок процент на разпространение на артрозни оплаквания се установява в зрялата, творческа възраст на човека, като нерядко страдат и млади хора.

Артрозата се разделя на две големи групи: първична и вторична.

Първичната артроза се развива у предразположени към нея лица.

Вторична артроза е характерна след възпалителни ставни заболявания или при вродени и придобити ставни малформации.

Фактори за развитие на артроза са:

затлъстяване - то води до голямо механично натоварване на носещите стави. Освен това при затлъстяване се променят обменните процеси в организма, което също допринася за развитие на артроза.
механично претоварване на ставите - то може да е свързано с професията или със спортна дейност. Роля играят продължителното принудително положение, повтарящите се стереотипни движения, прилагането на голямо физическо усилие, вдигането на тежести и др.
възраст - тя е предразполагаща, но не е определяща. Като последица на естественото стереене се наблюдават и увреждания на ставния хрущял.
наследствено предразположение - например вродените дефекти на тазобедрената става са в основата на ранно развиваща се коксартроза.
възпалителни ставни заболявания...
 
изпишете търсеното на латиница
 
5 неочаквани причини за напълняване
Прекомерното количество калории съвсем не са единствената причина за нарастване на теглото.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.