zdrave.bg
Артрит и артроза
»артрози
артрози... - остеоартроза може да се развие в хода на някои възпалителни ставни заболявания-ревматоиден артрит, септичен артрит и др. , които водят до увреждане на ставния хрущял.

Вторична артроза може да се развие при
• скъсен долен крайник,
• неправилно заздравяло счупване на кости,
• плоскостъпие,
• изкривяване на гръбнака,
• асиметричен таз,
• промени във формата на коленните стави,
• вродени или придобити деформации на тазобедрената става в резултат на прекарани заболявания и др.

Оплакванията при остеоартроза са твърде променливи и зависят от вида на засегнатите стави, от продължителността на болестния процес и от неговата интензивност.

болка - това е основният симптом на остеоартрозата. Първоначално тя се появява след натоварване на ставите и се облекчава след почивка. Болката е в засегнатата става, но понякога точното й място се определя трудно. Болката може да се разпространява (както е при артрозата на тазобедрената става). С напредването на заболяването болката може да се яви при минимално движение и даже при покой. В напредналите стадии тя събужда пациента и по време на сън. Обикновено се усилва непосредствено преди промяна на времето.

Ставна скованост - характерно оплакване е сковаността при събуждане сутрин и след периоди на обездвижване през деня. Тя обикновено е с продължителност до 15 минути. Много рядко може да има и обща сутрешна скованост, както при възпалителните ставни заболявания.

Ограничаване на движенията в засегнатите стави - наблюдава се при прогресиране на заболяването. Това се дължи на увредените ставни повърхности и на мускулния спазъм. До ограничение на движенията води и уплътняването на ставната капсула, механичното блокиране от големи “шипове”, както и от наличието на свободни вътреставни тела (т.нар. ставни мишки).

Деформиране на ставите - то се наблюдава в по-късни стадии на заболяването и може да се дължи на възпаление на ставната капсула, на събиране на течност в...
 
изпишете търсеното на латиница
 
Някои “азбучни истини” за здравето са напълно погрешни!
Не всичко, което сме чували, че е полезно, всъщност е такова...
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.