zdrave.bg
Артрит и артроза
»травмен артрит
травмен артритТравмен артрит се развива след закрито или открито травмено увреждане на ставите. Той бива гноен и серозен.

Гнойният артрит се причинява най-често от дълбоко нараняване на ставата с остър предмет. Опасни са убожданията с игли, ножици, гвоздей, тъй като входната врата е малка и може дори да остане незаболязана. Такъв артрит се развива също чрез пренасяне на инфекция по съседство или от друго гнойно огнище в организма.

Заболяването започва скоро след травмата. Ставата и околните тъкани се подуват, а кожата над тях се опъва и става лъскава. Натискът и най-малкото движение в ставата са болезнени. Крайникът заема принудително сгънато положение. Телесната температура се покачва, настъпват разтрисания и обилни изпотявания. Гнойното възпаление обхваща ставния хрущял и съставните кости. Лечението е оперативно и по спешност .

Серозният артрит представлява възпаление на синовиалната обвивка (синовиит) с отделяне на серозен секрет в ставата. Болестта протича с леко подуване на ставата и умерено ограничаване на движенията в нея. При по-тежки случаи възпалението обхваща всички съставни части и тъкани.

Лечението се състои в покой и приложение на антибиотици. Ако е необходимо, може да се пристъпи към ставни пункции или оперативна намеса.

Прогнозата на гнойния артрит е сериозна поради тежкото протичане и честите усложнения. Нерядко последица от болестта е трайното обездвижване на ставата. Прогнозата на серозния артрит е благоприятна. При ранно лечение и добра рехабилитация настъпва пълно оздравяване и възстановяване на ставната подвижност.
следва: ревматизъм

 
изпишете търсеното на латиница
 
Звуците на нощта...
...или защо бълнуваме, хъркаме и скърцаме със зъби, докато спим
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.