zdrave.bg
Акне
»лечение
лечениеНай-сигурният начин за лечение на акне е консултацията с дерматолог, особено ако става дума за тежка форма. За по-леки случаи може да се обърнете към и към своя личен лекар.

Лечението е строго индивидуално и може да включва:

• Медикаменти за локално приложение без рецепта: като активна съставка те могат да съдържат салицилова киселина, бензоилов пероксид и сяра. Продуктите за локално приложение могат да бъдат под формата на гелове, лосиони, кремове и сапуни. Когато тези продукти се използват редовно, те могат да имат сравнително добър ефект върху симптомите на акне. До подобрение на състоянието обикновено се стига едва след 4-8 седмици употреба.

• Медикаменти за локално приложение с рецепта: тази група включва голям брой мазила, които могат да съдържат както изброените по-горе вещества, така и антибиотици.

• Медикаменти за орално приложение: Те са подходящи за пациенти с умерена или тежка форма на акне, като най-често се предписват в комбинация с продукти за локално приложение. Приеманите през устата антибиотици потискат размножаването на бактериите и по този начин намаляват възпалението, и облекчават случаите на акне. Техният прием задължително трябва да става след консултация с лекар и за период от четири до шест месеца, а след това да се спрат. Съществуват и други препарати за орално приложение, които са също ефикасни при тежки случаи на акне. За техния прием се консултирайте с лекар.

Как да се предпазваме

Долните съвети са от полза не само за предпазване от акне, но могат да бъдат полезни и за намаляване на неговите симптоми.

• Не прекалявайте с почистването и не търкайте кожата си. Важно е да се запомни: акнето не се причинява от мръсотия и две внимателни измивания на лицето са напълно достатъчни. Твърде честото почистване на кожата може да я възпали допълнително или да я изсуши дотолкова, че компенсаторно да се стимулира секрецията на себум.
• Използвайте козметични продукти без мазнини и на водна основа.
• Не изстисквайте и...
 
изпишете търсеното на латиница
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.

Одобрявате ли въвеждането на т.нар. данък вредни храни?
  •  Да, напълно - така трябва! Това е правилният път за ограничаване на наистина вредните храни.
  •  Поначало замисълът е добър, но конкретната концепция и предложеният начин на прилагане ме карат да се колебая.
  •  Пълна глупост! Просто още един опит да се измисли нов данък, с който да се пълни хазната.