zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

5 начина да открием стреса по състоянието на лицето си



5 начина да открием стреса по състоянието на лицето си

Лицето ни издава не само възрастта, но и психическото ни състояние.

здраве.bg

Честият стрес и непрекъснатото напрежение разбира се влияят върху целия организъм. Но е типично първите видими признаци да дадат отражение на това как изглежда лицето ни. И всичко само започва с изсъхване, кръгове под очите и дълбоките бръчки. Ако не вземем навременни мерки под заплаха наистина е начинът, по който работи всеки орган в тялото ни.

Предлагаме ви 5-те най-често срещани признака за кожата под стрес и няколко съвета как да се справите с тях:

Стресът не е нито за слаби сърца, нито за тънка кожа

На някакво инстинктивно ниво всеки знае, че стресът уврежда и външния вид. Медицината може да обясни по много начини как хормонът на стреса (кортизол) буквално влиза под кожата, като предизвиква изсушаване и други знаци на стареене (включително дълбоки бръчки). Но тя може и да ни посъветва как да преодолеем проблема с неговите различни начини да се прояви.

Сухата кожа

Хроничният стрес повишава нивата на кортизола, при което се намалява способността на кожата да задържа вода. Резултатът разбира се е загуба на влажността и отслабване на блясъка.

За да се справим: потърсете хипоалергенни продукти (най-добре без ароматизатор). Тяхното по-ниско рН предпазва от по-нататъшно възпаление и изсъхване и постепенно ще възстанови предишния вид на кожата (разбира се, ако водещите до стреса фактори също бъдат отстранени). Мийте лицето си с хладка вода - високите температури отмиват мазнината на кожата. Ако намажете обилно лицето си с крем, когато кожата е леко влажна (например след баня), това ще запази влагата в нея за по-дълго време.

Дълбоките бръчки

Кортизолът предизвиква покачване на кръвната захар, което води до увреждане на колагена и еластина - протеиновите фибри, които поддържат кожата гладка. Постоянното мускулно напрежение също води до набръчкване.

За да се справим: кремовете с ретинол и антиоксиданти съдействат за производството на колаген и стягането на кожата. За незабавен ефект можете да намалите бръчките като отпуснете...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    превенция    хигиена    
 

more news
rss
 
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
9-те най-важни правила на храненето
Преди да опитате поредната диета и вечно да броите калориите във всяка хапка...
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.