zdrave.bg
версия за печат изпрати на приятел

Белезите от акне – как да се справим по-бързо и трайноБелезите от акне – как да се справим по-бързо и трайно

Лечението на самото акне и на белезите от него са два отделни процеса.

здраве.bg

Ако сте успели да се отървете от досадното акне, то сега на преден план идват белезите, които могат да останат по лицето поне през следващите няколко години. Борбата с белезите наистина е трудна, а понякога ние самите създаваме допълнително проблеми на кожата.

Изключително важно е да разбираме основните принципи преди да започнем да полагаме съответните грижи за кожата си. Вероятно ще трябва да се справим не само с различни проблеми от физиологично естество, но и с някои емоционални фактори, които пречат или забавят изчезването на следите от акне.

Някои хора са по-предразположени към появата на белези. Нито самото акне, нито оставащите белези са по наша вина. А често самообвинението прави процесът на лечението още по-труден. Някои от нас имат по наследство тип кожа, който е по-податлив към акне. В резултат, е далеч по-вероятно тези хора да имат повече черни точки и други несъвършенства по кожата, от които по-късно да останат белези.

Не бива да се чувстваме виновни за това, че сме се родили с такава „дефектна” кожа. Правилният подход е да останем позитивни и да се концентрираме върху решаването на проблема.

Избягайте да пипате лицето си! Човек несъзнателно докосва лицето си стотици пъти всеки ден. Това е естествена реакция, която съпътства ежедневното ни общуване. Но ако имаме реален проблем с акне и белезите от него, трябва да се научим да се контролираме и ограничаваме. В противен случай неусетно разнасяме досадните пъпки по цялото си лице.

Най-важно е да не се опитваме да махаме коричките, които се образуват на възпалените места. Белезите всъщност са естествена реакция и начин на организма да се самоизлекува, а това е процес, в който не бива да се бъркаме.

Има различни видове белези. Т.нар. белези от акне всъщност е обобщен термин, който може да бъде отнесен към различни състояния. В най-общ смисъл белези се образуват, когато процесът на заздравяване на кожата е прекъснат по някаква причина. Това може да се изяви под формата...

 
добави в:
 
етикети:
Още по темите:
съвети от лекаря    
 
more news
rss
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.