zdrave.bg
Акне
»лечение
лечение... приемани през устата (орално, системно приложение). Антибиотиците действат като почистват кожата от причиняващите акне бактерии и по този начин намаляват възпалението. Локалните препарати са ограничени в своето действие, защото не достигат до по-дълбоките зони на кожата. Обикновено те не се предписват самостоятелно, тъй като причиняват по-бързо антибиотична резистентност. Използването на бензоилов пероксид намалява шансовете за това. За разлика от локалните, системните антибиотици циркулират в цялото тяло и достигат до мастните жлези, като се отделят с техния секрет. Оралните антибиотици обаче не бива да са средство на пръв избор (освен когато специалистът изрично прецени това).

Антибиотиците не повлияват другите фактори, причиняващи акне. Затова техният ефект става видим едва няколко седмици или месеци след започване на тяхното приложение. Антибиотиците обикновено се комбинират с други лекарства, които „отпушват” фоликулите. Орални антибиотици не бива да се прилагат по време на бременност без строг лекарски контрол.

• Ретиноиди и производни на витамин А. Тези лекарства се предлагат във форма за локалнo или оралнo приложение. Локалните ретиноиди се препоръчват при умерени или тежки случаи на акне. Те действат като стимулират нормалния клетъчен растеж и премахването на мъртвата тъкан. Локалните ретиноиди могат да се използват в комбинация с други медикаменти, напр. съдържащи бензоилов пероксид и орални антибиотици. Локалните ретиноиди не притежават сериозните странични ефекти (присъщи повече за оралните препарати), но въпреки това в някои случаи могат да причинят зачервяване, сухота и раздразнение на кожата. Не се препоръчват за употреба по време на бременност.

• Орални контрацептиви. Те представляват женски полови хормони, които противодействат на ефектите на мъжките хормони. Както се подразбира от името им, оралните контрацептиви са предназначени само за жени, а техният ефект в случаите на акне е налице едва след 3-4 месеца приложение. Възможните странични...




 
изпишете търсеното на латиница
 
5 любопитни причини да обичате секса
Сексът далеч не е само удоволствие. Той има и доказани ползи за здравето.
Да станем по-здрави с някои храни
13 съвсем прости рецепти, които ще добавят здраве
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.