zdrave.bg
Акне
»видове
видовеБебешкото акне например е често срещано състояние при новородени момчета и по-рядко при момичета. В тези случаи се наблюдава безобиден обрив по лицето, който се подобрява до няколко седмици без остатъчни оплаквания. Понякога тези, които не са страдали от младежки пъпки, развиват упорито акне в по-късна възраст.

Въпреки обичайното увеличение на андрогените по време на пубертета някои специалисти смятат, че внезапната поява на акне има малко общо с мъжките полови хормони, а по-скоро зависи от това, как кожата реагира на увеличението на продукцията на себум. Бактериите Propionibacterium acnes и Staphylococcus epidermidis са част от нормалната бактериална флора по повърхността на кожата. Въпреки това, ако прекалено много от тях се заселят в запушения фоликул, възможно е те да секретират ензими, които ще доведат до спукване на стената на фоликула и появата на възпаление. Количеството себум, което може да причини появата на една или две пъпки при някои, при хората, предразположени към акне, може да стане причина за тежки случаи и дори до остро развиващо се кистично акне.

Младежко акне

Акнето е кожен проблем, който засяга почти всички тинейджъри. Състоянието е резултат от действието на хормоните върху мастните жлези на кожата, чиято секреция по този начин се стимулира и те започват да произвеждат в прекомерни количества мазна субстанция (себум). Той достига повърхността на кожата през отвърстия на космените фоликули, наречени пори. Себумът заедно с клетките на епидермиса е благоприятна среда за развитието на бактерии, които допринасят за запушването на порите и появата на пъпки.

Пъпките могат да бъдат следните видове:

• Комедони: Невъзпалителни пъпки, които могат да бъдат отворени с черен връх или заторени с бял връх.
• Папули: Малки пъпки, които са възпалени, и могат да бъдат болезнени при докосване. Те обикновено изглеждат като малки розови подутини на кожата.
• Пустули: Пъпки, които са възпалени и изпълнени с гной. Те най-често...
 
изпишете търсеното на латиница
 
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
8 съвета за да спите пълноценно
Има доста какво да опитате преди да посегнете към приспивателните...
Интуицията може да се развие!
Как да “увеличим звука” на вътрешния си глас?
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.