zdrave.bg
Секс и здраве
»ХИВ/СПИН
ХИВ/СПИНХИВ-инфекциите са бавно прогресиращо вирусно заболяване на имунната система, което води до отслабване на имунната защита от новообразувания и инфекции. Стадият на ХИВ-инфекцията, при който поради намаляване на имунитета при човека се появяват вторични инфекциозни или злокачествени заболявания, се нарича синдром на придобитата имунна недостатъчност (СПИН).

Първи съобщения за ХИВ-инфекции и СПИН се появяват в началото на 80-те години на 20 в. Днес тези термини са известни на всички. За съжаление заболяването се разпространява в геометрична прогресия, в някои части на света вече е с размерите на епидемия, няма лекарства за него и единствен начин за намаляване на разпространението й доброто познаване на начините, чрез които се намалява риска от заразяване.

Засега на науката е известно, че вирусът най-вероятно произхожда от западна Африка, определена е неговата природа и структура, изследвани са пътищата на неговото предаване и неговата жизнеспособност. Но въпреки всичко това все още не е разработено ефективно лекарство.

Според статистиката днес по света от ХИВ и СПИН боледуват повече от 50 милиона души.

Какво представлява заболяването

ХИВ-инфекцията е бавно прогресиращо вирусно заболяване на имунната система, водещо до отслабване на имунната защита от злокачествени новообразувания и инфекции.

Симптомите на заболяването са регистрирани за първи път през 1978 г. при няколко пациенти от САЩ и Швеция (мъже-хомосексуалисти), а също така в Танзания и Хаити (при хетеросексуални мъже и жени). През 1983 г. френският професор Люк Монтание от института “Пастьор” във Франция открива ХИВ-вируса, причиняващ инфекцията.

Пътища на заразяване

Съществуват няколко пътища на заразяване:
- незащитен (без презерватив) полов акт – 70-80%;
- съвместно използване на игли – 5-10%;
- преливане на заразена кръв – 5-10%;
- предаване на вируса от ХИВ-позитивна майка на дете (по време на бременност, раждане или кърмене) – 5-10%;
- използване на нестерилни инструменти...следва: хламидиоза

 
изпишете търсеното на латиница
 
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
3 естествени начина да свалите кръвното
Не посягайте веднага към лекарствата, съветват специалисти.
Какво предизвиква депресиите
В повечето случаи причината е комплексна. И все пак...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.