zdrave.bg
Секс и здраве
»ХИВ/СПИН
ХИВ/СПИН... по отношение на един антибиотик този успех се оказва временен: микроорганизмите имат способността да се приспособяват чрез мутации към действието на медикамента и така той престава да действа. Затова и фармацията произвежда все нови антибиотици.

Почти по същия начин като бактериите се променят и вирусите – благодарение на мутациите, в тях постепенно възникват механизми за защита от прилаганите медикаменти.

Въпреки че данните за вируса на СПИН са още от 80-те години на миналия век, все още не е открито 100% успешно лекарство срещу него, а много от използваните имуностимулатори всъщност способстват за развитието на заболяването. Това е свързано с факта, че ХИВ поразява именно клетките на имунната система и се вгражда в техния геном. Затова вместо имунитетът често се активизира процесът на размножаване на самия вирус.

Днес за лечението на ХИВ се прилагат 19 специфични противовирусни препарати, които се отнасят към трите основни класа: нуклеозидни и ненуклеозидни блокери на обратната транскриптаза и блокери на протеазата на ХИВ.

Обратната транскриптаза и протеазата са ферменти, без които вирусът на СПИН не е способен да се размножава в човешкия организъм. Блокерите на обратната транскриптаза не позволяват на фермента да вгражда своя генетичен материал в човешките клетки, а блокерите на протеазата възпрепятстват формирането на новите вирусни частици.

Основният проблем възниква от това, че по време на лечението вирусът на СПИН (който постоянно мутира) се зарежда с нови ферменти, които правят лекарствата неефективни. Освен това могат да се променят и самите “мишени” на лекарствата (препаратът просто не ги „разпознава”, затова не ги и атакува).

Налице е тревожна тенденция към нарастване на устойчивостта на причинителя на СПИН по отношение на съществуващите противовирусни препарати. Резистентност (устойчивост) вече се наблюдава при повече от 10% от новите ХИВ инфектирани, т.е. за тях съществуващите методи на лечение са неефективни.

Единственият изход е...



следва: хламидиоза

 
изпишете търсеното на латиница
 
6 неочаквано полезни навика
Казвали ли сте си “От утре ставам нов човек!”... , но после нещо не се е получавало...
Има храни, които “изгарят” мазнините
Някои продукти доказано не само не прибавят допълнителни килограми, но и изгарят излишните мазнини.
Холестеролът: не вреден, а важен за организма
Контролът върху количеството му в тялото всъщност не е толкова сложен и е по силите на всеки.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.