zdrave.bg
Секс и здраве
»хламидиоза
хламидиозаВъведение

Урогениталната хламидиоза е заболяване, което се предава по полов път. Тя е сред малкото полови инфекции, с които можем да се заразим и по битов път: чрез обща хавлия, ползване на тоалетната чиния и т.н.

Това заболяване протича практически без симптоми – рядко могат да възникнат слаби болки при уриниране или секрети от влагалището и пикочния канал с неприятна миризма.

Въпреки това последствията от хламидиозата могат да бъдат доста сериозни.
• При жените хламидиите предизвикват възпалителни процеси в маточните тръби (водещи до тяхното срастване и до безплодие) и в коремната кухина.
• При мъжете хламидиозата също може да предизвика безплодие. Друго възможно усложнение е възпалението на простата.

Хроничната хламидиоза влияе на имунната система – от една страна я отслабва, а от друга като че ли настройва срещу нея някои тъкани на организма. При това могат да се увредят вътрешните органи, ставите и очите.

Днес хламидиозата се среща по-често отколкото така познатата в миналото гонорея. Според статистиката от това заболяване страдат от 6 до 8% от възрастното население по Земята. В половината от случаите болестта се асоциира с други инфекции, предаващи се по полов път: трихомониаза, уреаплазмоза или бактериална вагиноза.

Какво представлява хламидиозата

Точните методи на диагностика днес дадоха възможност на учените да направят важно откритие: причина за безплодие при жените и за неспособността за износването на бременността в повечето случаи е именно хламидия (Chiamydia trachomatis).

Хламидиозата и по-точно урогениталната хламидиоза се отнася към венерическите болести. Това е инфекциозна заболяване, при което хламидиите увреждат половите органи и пикочните пътища.

Освен липсата на симптоми, сложността при диагностиката и лечението на хламидиите се състои и в това, че те са различни видове. Могат да се различават само от особен вид структури по повърхността на клетката, които им помагат да се прикрепят към човешките клетки...




 
изпишете търсеното на латиница
 
8 начина мозъкът да работи по-добре
От изборът на подходящо време за натоварване до... Моцарт и Леонардо
30-те най-полезни храни
или още един опит за рейтинг на най-здравословните продукти
10 начина да повишите имунитета си
Върху имунитета оказват влияние много фактори. Такива са дори условията, в които ядете или спите.
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.