zdrave.bg
Секс и здраве
»уреаплазмоза
уреаплазмозаВъведение

Уреаплазмозата е инфекция, предаваща си по полов път. Тя се предизвиква от условно-патогенен микроорганизъм с названието уреаплазма.

Уреаплазмите са най-дребните бактерии, обитаващи лигавицата на половите органи и пикочните пътища на човека. Първоначално те са се отнасяли към микоплазмите, но поради тяхната способност да разграждат урината са били обособени в отделен род.

Уреаплазмите често се срещат и при здрави хора, но в някои случаи те са способни да предизвикат редица заболявания: уретрит при мъжете, възпалителни заболявания на матката и придатъците, самопроизволни аборти и преждевременно раждане.

Заразяването с уреаплазми е възможно от майката по време на раждането на детето. Те се откриват в половите органи у всяко трето новородено момиче (при момчетата този показател е значително по-малък) и в носоглътката на новороденото.
Възрастните се заразяват при половите контакти.
Битовото заразяване е малко вероятно.

Често с времето при децата, заразени по време на раждането, се наблюдава самостоятелно излекуване от уреплазмозата. Особено често това става при момчетата. Заболяването се наблюдава при 5-10% от момичетата в училищна възраст, които не водят полов живот.

Разпространеността на уреплазмите нараства при хората, водещи полов живот. Това е свързано със заразяването при полови контакти. Носители на уреплазми са около половината от жените. При мъжете те се срещат по-рядко.

Как се проявява заболяването

В повечето случаи уреаплазмата, намираща се в организма не предизвиква заболявания. Ако болестта все пак се е развила, тя може да се прояви като:
- уретрит при мъжете
- възпалителни заболявания на матката и придатъците
- образуване на камъни в бъбреците
- самопроизволни аборти и преждевременно раждане.

Ролята на уреаплазмите за развитието на простатита все още не е доказана.

Диагностика

За диагностиката на уреаплазмите се използва посявка и ДНК-диагностика.
ИФА (имуноферментният анализ) и ПИФ(пряката...следва: сифилис

 
изпишете търсеното на латиница
 
7-те основни хормона в женското тяло
Нарушението на техния баланс може да има непредвидими последици.
Цветя... за здраве
Растенията у дома не само създават красота и уют. Те са и полезни за здравето - както за психиката, така и за физиологията.
Какво ви държи будни
Не е ли сънят първото, което жертвате, когато задачите ви станат твърде много? Ако е така, това е сигнал за тревога...
Смятате ли, че тенът придава привлекателност?
  •  Да, хората със слънчев загар са по-секси.
  •  Малко слънце по тялото стои добре.
  •  Не, тенът изглежда нездравословно.